Scena
30.01.2023. 15:04
Beta

Roman godine

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

NIN-ova nagrada za najbolji roman 2022. godine uručena je u ponedeljak u Ateljeu 212 Danici Vukićević za roman "Unutrašnje more".

Dobitnica 69-og po redu priznanja za roman ocenila je da je ta knjiga vesnica jedne nove paradigme.

"To ne može svako da vidi, a ja sam to videla iznutra i videćete i vi kada budete čitali. Ja sam primer nekoga ko je sve vreme, iz čista mira, verovao u sebe. Živela ljubav i živela književnost", rekla je Vukićević, a nagradu joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.
 
1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Pored nagrade za roman godine, uručena je i nagrada za ličnost godine 2022. osnivaču Fondacije Alek Kavčić, koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve školarce, Aleksandru Kavčiću.

Priznanje je dobitniku uručio glavni i odgovorni urednik "NIN-a" Milan Ćulibrk uz reči da je edukacija odgovoran posao.

"Ove godine se poklopilo da imamo nagradu za roman godine, a i za ličnost godine. Ličnost godine koja pokušava da olakša, finansijski, obrazovanje dece, koja će nastaviti da čitaju, pa će neko od njih čitati i NIN i ovu knjigu", rekao je Ćulibrk.
 

Dobitnik nagrade za ličnost godine istakao je da to priznanje dokaz da njegov rad i zalaganje neko vidi i vrednuje.

"Nemamo svoje banke, praktično više nemamo ni svoju privredu, više ni ne gradimo sami i sve podseća na nekakav kolonijalizam. Došli smo dotle da su nam strane kompanije potrebne da bismo napravili udžbenike. Danas praktično plaćamo porez na obrazovanje. Ne mogu da promenim celu privredu, ali mislim da ovo sa besplatnim udžbenicima pokazatelj da smo za nešto itekako sposobni", rekao je Kavčić.

Dodeli NIN-ovih nagrada prisustvovali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Dobrica Veselinović iz pokreta "Ne davimo Beograd".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve