Scena
09.12.2022. 23:25
Promo

Opera

Pučini se vraća u Beograd, posle pola veka

koncert, dirigent, opera
Izvor: Shutterstock

"Turandot", poslednja opera slavnog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija uskoro će, posle skoro pola veka od poslednje postavke, ponovo postati sastavni deo redovnog repertoara Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, a u režiji Marija Pavla del Monaka i pod dirigentskom upravom Stefana Romanija /Đorđa Pavlovića.

Predstava će imati dve ravnopravne premijere, s obzirom na to da Narodno pozorište sprema ovo opersko remek-delo u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum sa kojim je do sada realizovalo već nekoliko veoma uspešnih zajedničkih predstava. 

Premijera u Narodnom pozorištu biće održana 23. decembra (19.30), a u Madlenianumu nedelju dana kasnije, 30. decembra (19.30).

1
Izvor: Željko Jovanović

"Turandot" je poslednja Pučinijeva opera koju, iscrpljen teškom bolešću i smrću 1924. nije završio, već je to, dve godine kasnije, uradio kompozitor Franko Alfano. U želji da se odmakne od verizma, Pučini je posegnuo za nemačkom obradom legende o okrutnoj kineskoj princezi Turandot, koju je pre toga obradio italijanski pisac Karlo Goci, dok se ishodišna priča temelji na starom persijskom epu iz 12. veka.

1
Izvor: Promo

U jeku priprema Mario Pavle del Monako kaže: "Sama činjenica da se 'Turandot' nije izvodila u Beogradu skoro pola veka, povlači veliku odgovornost svih koji su deo ove produkcije, ali moram da priznam da upravo ta činjenica predstavlja za mene posebnu čast i simbol je jednog poverenja koje sigurno nećemo izneveriti. Štaviše, ubeđen sam da će nas to još više i motivisati da na repertoar vratimo ovakav značajan naslov. Publika može da očekuje jedan sveobuhvatni, bezvremeni stilski pristup, prepun fantastičnih kostima, scenografski protkan fluidnim i višenamenskim scenskim elementima".

Scenografiju i kostime kreira Vilijam Orlandi, a u autorskom timu nalaze se i Volfgang fon Zoubek (dizajner svetla)Miloš Kecman (koreograf)Frančesko Bonati (asistent kostimografa)Edit Makedonska/ Vesna Janssens (koncertmajstor)Đorđe Stanković (šef Hora)Ivana Dragutinović Maričić (stručni saradnik)... Nastupaju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Poslednju inscenaciju ove opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uradio je Jovan Putnik, a premijera je održana 17. oktobra 1975. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija za sve generacije
foto Dalibor Danilovic (3)

Dečja filharmonija

08.12.2022. 21:15

Novogodišnja čarolija za sve generacije

Snovi o budućnosti počinju 31. decembra 2022. u 17.00 na novogodišnjem gala koncertu Dečje filharmonije “San novogodišnje noći” u beogradskoj MTS Dvorani. Ovaj koncert je već tradicionalno prava prilika za sve generacije da se zaokruži stara godina i na najbolji način proslavi dolazak Nove godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve