Scena
06.10.2022. 00:00
R.E.

“Remix Comix - Strip"

Dobra vest za ljubitelje stripova

strip
Izvor: Shutterstock

Konferencija “Remix Comix - Strip, nasleđe i savremena umetnost”, u okviru međunarodnog projekta Remix Comix, biće održana od 28. do 30. oktobra u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, u okviru programa “Comics City Project” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

U okviru konferencije održaće se niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima - u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima.

Konferenciju otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope.

Prezentacije i radionice u okviru konferencije će voditi poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši (Japan), Alekandar Zograf (Srbija), Džanan Marašligil (Turska/Holandija), Boris Stanić (Srbija) i "Kuš!-kolektiv" iz Letonije.

Učešće na konferenciji je besplatno, uz obaveznu prethodnu registraciju na sajtu www.remix-comix.com

Međunarodni projekat "Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine.

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike.

Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima. 

Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oktobar u Kinoteci...
bioskop, film

Biće zanimljivo

02.10.2022. 22:15

Oktobar u Kinoteci...

Jugoslovenska kinoteka u oktobru prikazuje ciklus filmova nedavno preminulog reditelja Žan-Lika Godara (1930-2022), začetnika francuskog novog talasa.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
21°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve