Scena
13.06.2022. 23:25
Beta

"Baz svetlosni"

Emirati zabranili prikazivanje Dizni crtaća zbog poljupca dva ženska lika

Bioskop
Izvor: Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zabranili su prikazivanje crtanog filma "Baz svetlost" (Lightyear) jer se u njemu ljube dva ženska lika.

Takva odluka je doneta pošto je nagovešteno da će Malezija takođe zabraniti film, a zbog toga bi se moglo bi se desiti da i druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom slede taj primer.

Regulatorna kancelarija za medije Emirata je objavila da premijera filma "Baz svetlost", jednog od najvećih Diznijevih filmova godine, koji je počeo da se prikazuje u vreme kada filmska industrija prevazilazi posledice pandemije korona, virusa, neće biti u četvrtak ove nedelje.

Kako je navedeno na Twitteru, film nije dobio licencu za javno prikazivanje u biskopima UAE "zbog kršenja standarda sadržaja medija te zemlje".

Kancelarija je potvrdila da se svi filmovi koji se prikazuju u bioskopima širom zemlje prethodno procenjuju kako bi se osigurala bezbednost sadržaja u skladu sa odgovarajućom starosnom klasifikacijom.

UAE su muslimanska zemlja u kojoj su odnosi između osoba istog pola krivično delo.

SAD upozoravaju da se na osnovu islamskog ili šerijatskog zakona koji važi u Emiratima može izreći smrtna kazna za takvo ponašanje, dok je u šeikatu Dubaiju zaprećena kazna od 10 godina zatvora, a Abu Dabiju do 14 godina zatvorske kazne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sa kakvim problemima se suočavaju LGBT+ osobe u regionu
LGBT prava

Istraživanje

16.05.2022. 16:32

Sa kakvim problemima se suočavaju LGBT+ osobe u regionu

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, 17. maja, IKEA Srbija pokreće kampanju "Ljubav je uvek dobrodošla“ kako bi podstakla društvo na solidarnost, ravnopravnost i inkluziju LGBT+ osoba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve