Scena
18.05.2019. 21:20
A.T.

FINALE EVROVIZIJE Da li će politička poruka pobediti na apolitičnom takmičenju ?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uskoro počinje finale Pesme Evrovizije, što je vrhunac takmičenja koje je pored muzike bilo isprepleteno mnogim političkim kontroverzama, kao što je poziv na bojkot pro-palestinskih grupacija, ali i strahom da bi se nemiri iz Pojasa Gaze mogli preliti na spektakl u kojem je zabranjeno pominjati politiku.

Očekuje se da će oko 200 miliona gledalaca širom sveta pratiti 26 finalista, koji se nadmeću za pobedu u muzičkom takmičenju sa najdužom tradicijom postojanja.

Holandska pop balada na klaviru favorit je kladionica, a odmah iza nje je australijska predstavnica koja je svoju numeru o postporođajnoj depresiji pevala, sve vreme stojeći na dva visoka stuba.

https://www.youtube.com/watch?v=m3WF2AsxLB8

Treći favoriti su najveće iznenađenje ove godine. Grupa Hatari, obeležila je ovogodišnju pesmu Evrovizije, neobičnim sado-mazo postmodernističkim, antikapitalističkim nastupom. Njihov performans odmah je privukao pažnju zbog neobičnog muzičkog miksa elektro zvuka i muzike nemačkog benda Ramštajn. Ipak, najneočekivaniji je tekst pesme, koji na metaforički način kritikuje savremeno društvo i Evropu.

https://www.youtube.com/watch?v=U1HNhA-7OEU

Trio sa Islanda svoju muziku opisuje kao "antikapitalistički BDSM tehno". Grupa je formirana 2015. godine, a već su posle tri godine planirali da se rastanu, jer nisu uspeli u svojoj misiji da pobede kapitalizam. Ipak, sve se promenilo kada su izabrani za predstavnike Islanda na Evroviziji.

I pored brojnih peticija Islanđana, da se od takmičenja odustane zbog uzraelskog odnosa prema Palestincima, ova zemlja je, ipak, odlučila da se takmiči. To su članovi benda videli kao šansu da se njihova poruka čuje na pravom mestu, u pravo vreme. Reči pesme, "Neobuzdano uživanje, mamurluk ne prestaje, život nema smisla, praznina će nas progutati, mržnja će preovladati, Evropa će pasti, mreža laži, ustaćemo iz pepela", upućuje kritike na račun društveno-političke situacije u Evropi.

Bend je dosad izazvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na rvanje, a britanskom Gardijanu su obećali da će, ukoliko pobede na Evroviziji uspostaviti liberalnu sado-mazo enklavu u Izraelu (slično naseljima koja je Izrael napravio na palestinskoj teritoriji, kršeći međunarodno pravo).

Ostaje nam samo da večeras pratimo takmičenje i vidimo da li će ovaj trio uspeti u svojim zamislima.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve