Scena
20.01.2022. 07:05
R.E.

"Zračila je pozitivnošću"

Godinu dana bez Mire Furlan

Mira Furlan
Izvor: YouTube screenshot

Pre godinu dana, 20. januara 2021. u Los Anđelesu preminula je glumica Mira Furlan. Proslavila se na prostoru bivše Jugoslavije, nakon čega se preselila u Ameriku i osvojila srca tamošnje publike.

Na početku svoje karijere igrala je u filmovima "Otac na službenom putu", "U raljama života", "Za sreću je potrebno troje" i "Lepota poroka".

Za svoja dostignuća dobila je dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli.

U Americi je široj javnosti postala poznata nakon uloge Delen u seriji "Vavilon 5", kao i Danijel Ruso u seriji "Izgubljeni".

Kolege su o njoj uvek imale da kažu samo lepe stvari.

Đorđe Kadijević je za BBC na srpskom rekao "Kad sretnete takvu osobu, a to je retko, bilo u privatnom životu, bilo profesionalnom, to ostaje trajno. Njen dolazak se osetio u ekipi, zbog njene pojave i zračenja, nešto što isijava iz čoveka i nemoguće rečima iskazati“.

 

U februaru stiže i autobiografija koju je Mira pisala do svoje prerane smrti. "Voli me više od svega na svijetu" govori o njenom uzbudljivom životu, prepunom uspona i padova, ostvarenju "američkog sna", njenim roditeljma, ali i suprugu Goranu i sinu Marku.

Pročitajte odlomak iz knjige "Voli me više od svega na svijetu" koju je Mira posvetila svom sinu:

 "Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao da razumeš šta se dešavalo pre tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svet iz kog su potekli tvoji roditelji? Da li uopšte želiš da znaš nešto o tome? Da li ti treba taj težak prtljag, prtljag koji tvoja majka vuče sa sobom ceo svoj život, ne nalazeći načina da ga bar začas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da ‘bolje razumiem samu sebe’ pokušavajući da detektujem skrivenu ‘priču’ u raštrkanom, nelogičnom, haotičnom narativu svojega života?

Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s rečima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jeste), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mestu koje smo nekada napustili s užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas isterale iz naših domova izvojevale globalnu pobedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Uz to, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sećanja na daleko mesto i daleko vreme."

 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve