Scena
21.06.2023. 22:10
Beta

Najbolji roman godine

Goranu Petroviću uručena nagrada "Vladan Desnica"

Knjiga
Izvor: Shutterstock

Nagrada Narodne biblioteke Srbije "Vladan Desnica" za najbolji roman 2022. godine uručena je Goranu Petroviću za roman "Ikonostas".

Kako su saopštili organizatori, u užem izboru za nagradu bili su i Petrovićev roman "Papir", "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića, "Lakonogi dan" Jelene Lengold i "Koljka i Sašenjka" Uglješe Šajtinca.

U obrazloženju predsednika žirija Dušana Kovačevića navodi se da je nagrađeni roman "novi rukopis u ispisivanju srpske srednjovekovne istorije koja je sačuvana u legendama, mitskim pričama i sećanjima koja su tekla do današnjih dana kao reka ponornica".

"Uz meni drago alegorijsko kazivanje, posebnu pažnju mi je privukla i obradovala me je upotreba biranih reči koje sam nekad davno i sam izgovarao i voleo, ali ih nisam dugo izgovorio ili čuo. Knjiga je zbir dobro, neobično i darovito ispisanih priča koje se čitaju više puta", ocenio je Kovačević. 

Nagrada "Vladan Desnica" ustanovljena je prošle godine a prvi laureat bio je Dejan Aleksić za roman "Petlja".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija ima najmanji budžet za kulturu u regionu
Pozorište, scena, teatar, pozorišna predstava

Nezavisna kulturna scena

20.06.2023. 16:40

Srbija ima najmanji budžet za kulturu u regionu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) predstavila je analizu rezultata ovogodišnjeg konkursa za kulturu, koji pokazuje da je srpski budžet za tu namenu najmanji u regionu.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve