Scena
04.08.2020. 14:41
Promo

Istorija banjalučkog samostana nadahnula tvorce „Hotela Balkan“

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nadaleko poznate legende i priče te bogata istorija Banjaluke bile su inspiracija za tvorce telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ čije se snimanje, ovih dana, privodi kraju.

Jedna od tih priča počinje krajem 19. veka, u Delibašinom selu, nadomak Banjaluke, kada se pojavljuje Austrijanac, trapistički monah, koji zajedno sa šestoricom subraće izaziva čuđenje među okolnim narodom. Njegovo ime, Franz Pfanner, će ostati urezano u istoriji Banjaluke. Osnivač je samostana „Marija Zvijezda“, nekada najveće trapističke opatije na svetu. Nadaleko poznati trapistički sir, prva hidrocentrala, pivara, most preko Vrbasa i još mnogo toga su ono po čemu će Banjalučani uvek pamtiti redovnike ovog samostana.

„Marija Zvijezda nad crkvom Trapista sija već više od stoljeća. Ona je utjeha svih što je mole, za radost vječnu, za proljeća. Čovječe prigni se pred Majkom svojom, moli i radi, radi i moli. Pa će ti zvijezda s našega neba rastjerat tmine, ublažit bol.”

Tridesetih godina prošlog veka u Banjaluci se pojavljuje Austrijanka, koja svojim duhom, lepotom i ponosom izaziva čuđenje među okolnim narodom. Simbolično, njeno ime - Marija će ostati urezano u lozu Kuruzovića i istoriju hotela „Balkan“. Samozatajna, misteriozna i nenametljiva osvaja srce Vida Kuruzovića, a sa njihovom pričom počinje i priča o generacijskom jazu, gresima i spletkama unutar porodice.

Naravno, reč je o seriji „Hotel Balkan“, a uloge Marije i Vida Kuruzovića su poverene Tamari Milošević i Željku Erkiću.

„Sva istraživanja koja smo radili, ali i priče koje smo slušali i koje se provlače kroz istoriju Banjaluke, su iskorištene barem u vidu inspiracije za pojedine likove, njihove živote i životne situacije u kojima se nalaze i snalaze. Radnju serije je trebalo što vjerodostojnije približiti gledaocima i, siguran sam, da je jedan od najboljih načina kroz prikaz banjalučke istorije, onoga kako je nekad Banjaluka izgledala, ali i legendi koje kruže generacijama“, pojasnio je Nikola Pejaković Kolja, prema čijoj priči je nastao scenario za seriju „Hotel Balkan“.

Emitovanje serije „Hotel Balkan“ je zakazano za jesen na Superstar TV kanalu, a tada ujedno kreće i snimanje druge sezone ove telenovele, čiji je reditelj Saša Karanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve