Scena
10.07.2020. 20:43
Promo

Istorija tvrđave Kastel kao inspiracija za seriju "Hotel Balkan"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima, inspiraciju su crpeli i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati.

Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – deo grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel Balkan“, krije brojne tajne. Iza tog vela, koji vekovima intrigira ne samo istoričare, već i posetioce i slučajne prolaznike, krije se zdanje čiji je istorijat, u dobroj meri, poslužio kao inspiracija za pomenutu seriju.

"Tokom izrade scenarija, sproveli smo svojevrsno istraživanje tvrđave Kastel, ali ne toliko u istoriografskom kontekstu, koliko u potrazi za inspiracijom. Svako mjesto čija istorija seže daleko u prošlost, pa tako i Kastel, u svojim zidinama krije mnogo priča i legendi koje žive i danas. Kako bismo što vjerodostojnije gledaocima približili Banjaluku, i to onu s početka prošlog vijeka, neke od tih priča smo prepričali kroz scenario“, pojasnio je Nikola Pejaković Kolja, prema čijoj priči je nastao scenario za seriju „Hotel Balkan“.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ipak, sve što se tiče Kastela u priči o generacijskom jazu, gresima i spletkama unutar porodice Kuruzović, vlasnika velelepnog hotela „Balkan“, bazirano je na činjenicama, pa neke od legendarnih priča grada Banjaluka tako nastavljaju da žive i kroz ovo serijsko ostvarenje.

Da biste saznali o kakvim je tajnama konkretno reč, moraćete pričekati jesen, kada na kanalu Superstar TV počinje emitovanje serije „Hotel Balkan“. Tada, nadomak Banjaluke, ujedno kreće i snimanje druge sezone ove telenovele, čiji je reditelj Saša Karanović, a koja je okupila brojna glumačka imena iz Bosne i Hercegovine, kako ona etablirana, tako i neka koja će to tek da postanu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve