Scena
17.04.2024. 22:00
Beta

"Magi – kad krenem ka"

Izložba na Kalemegdanu: Zavirite u život i karijeru Margite Magi Stefanović

Kalemegdan, izložba
Izvor: Shutterstock

Dom omladine Beograda najavio je da će 25. aprila na Kalemegdanu organizovati izložbu fotografija posvećenu jednoj od prvih velikih junakinja domaće autorske rokenrol scene - Margiti Magi Stefanović (1959-2002).

Autori izložbe "Magi – kad krenem ka" su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, a biće predstavljeno 113 fotografija Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva.

"Mnoge fotografije će prvi put biti pred očima javnosti, dajući novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu 'Katarina II', u 1982. do poslednjeg albuma 'Ekatarine Velike' – 'Neko nas posmatra' iz 1993.", piše u saopštenju.

Fotografije prikazuju jedinstvenu Margitu Magi Stefanović, počev od 1981. kao lepu i darovitu studentkinju arhitekture, klasično obrazovanu pijanistkinju, pa preko njenih početaka u sastavu "Katarina II" do, na vrhuncu zvezdanog statusa, na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa grupom "Ekatarina Velika".

Osim hronološkog praćenja karijere, fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije "novog talasa" u Beogradu, dodaje se.

U najavnom tekstu izložbe napominje se da je rad Margite Stefanović u međuvremenu prihvaćen kao deo najvrednije kulturne zaostavštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Kako je ukazano, njen život i muzička karijera, kao članice grupe "Katarina II" – kasnije poznatije kao "Ekatarina Velika", postaju sve značajniji sa protokom vremena.

Izložba će biti otvorena na Kalemegdanu, u četvrtak 25. aprila, u 18.00, na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić". 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve