Scena
14.09.2021. 22:05
Promo

PTT Muzej

Izložba maraka iz Meksika

Meksiko
Izvor: Shutterstock

Promocija prigodnih poštanskih markica i izložba "500 prvih maraka Meksika 1879-1945" održane su u PTT Muzeju u Beogradu povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja neprekidnih diplomatskih odnosa Srbije i Meksika.

Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država Karlos Isauro Feliks Korona istakao je da od kada je prva Ambasada Meksika otvorena u Beogradu, Meksiko nikada nije zatvorio njena vrata niti prekinuo zvanične i društvene kontakte sa Srbijom, odnosno tadašnjom Jugoslavijom.

"Meksiko je uvek bio uz srpski narod u istorijskom procesu koji je doveo do raspada Jugoslavije i konsolidacije Srbije kao zemlje naslednice. Kontinuirano prisustvo Meksika u Srbiji u osnovi proizilazi iz uverenja da su naši prijatelji uvek tu, u dobru i u zlu", rekao je Korona i dodao da će komemorativno izdavanje ove umetničke poštanske marke bez sumnje biti deo istorije naših odnosa kao "poseban simbol spona dubokog prijateljstva između Meksika i Srbije".

Promo
Izvor: Promo/Vuk Barnković

"Čvrsto političko razumevanje i duboke veze koju su narodi Meksika i Srbije izgradili na akademskim i kulturnim poljima u ovih 75 godina pokazuju nam da je naš odnos zasnovan na ljudskoj dimenziji naše agende i stoga predstavlja solidnu osnovu za nastavak gradnje i produbljivanja naših veza u narednim godinama i kako bismo se zajedno suočili sa svim izazovima, poput trenutne pandemije", istakao je Korona.

Pored toga, Korona je ukazao na to da Meksiko u septembru slavi 200 godina svoje nezavisnosti, te da je posebno zadovoljstvo što se prikazivanje markica poklapa sa mesecom Otadžbine u Meksiku i što njihov dizajn uključuje glavne simbole ove zemlje.

V.d. direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Ðorđević naveo je da je izdavanje prigodnih markica najmanje što se moglo učiniti u znak zahvalnosti Meksiku za 75 godina neprekidnih diplomatskih odnosa i podrške koju je ova zemlja pružila Srbiji.

''Pošta Srbije'' je institucija koja zbližava ljude, a ona na ovaj način želi da još više zbliži narode Meksika i Srbije. Samouveren sam da će ovaj događaj biti propraćen i obeležen i u Meksiku i da će javnost tamo znati da ih jedna mala Srbija ceni, kao i prijateljstvo koje postoji", naveo je Ðorđević.

Po njegovim rečima, cilj nove postavke ja da publici pokaže istoriju koja postoji između Srbije i Meksika i da se prijateljstvo dugo 75 godina na prigodan način obeleži.

Kako Ðorđević kaže, on veruje da će u narednim godinama biti prilike da se ova saradnja, bez obzira na udaljenost, učvrsti i obeleži na malo drugačiji način.

Za dizajn prigodnog bloka zaslužna je akademski grafičar Marija Vlahović, koja je u njemu ujedinila prepoznatljive motive i znamenitosti Srbije i Meksika.

Promo
Izvor: Promo/Vuk Barnković

Srbiju predstavljaju Beogradski pobednik, Golubačka, Kalemegdanska, Smederevska i Ram tvrđava, manastiri Manasija, Mileševa, Studenica, Gračanica i Visoki Dečani, kao i Kula Nebojša.

Marke s meksičkim motivima krase Spomenik nezavisnosti (poznatiji kao Anđeo nezavisnosti), piramida-hram Kukulkana iz Čičen Ice i Palata Lepih umetnosti u Meksiko Sitiju.

Izložba "500 prvih maraka Meksika 1879-1945", koja će biti otvorena do 21. septembra, predstavlja zbirku poštanskih maraka koja ilustruje veoma raznovrstan i bogat filatelistički razvoj Meksika u određenom periodu.

Zbirku je PTT Muzeju pozajmio Muzej knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pošte će prilagoditi svoje poslovanje potrebama slepih i slabovidih osoba
slepi, bajevo pismo

Lepa vest

18.07.2021. 09:15

Pošte će prilagoditi svoje poslovanje potrebama slepih i slabovidih osoba

Slepe i slabovide osobe se svakodnevno susreću sa mnogobrojnim preprekama, čak i tokom obavljanja onih radnji koje su ostalima obične, rutinske, jednostavne. Da li ste se ikada zapitali kako slepa osoba zna šta piše na računima koji mesečno stižu ili kako vrši uplatu istih u pošti?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve