Scena
02.07.2020. 18:16
R. E.

Izložba u Prirodnjačkom muzeju Seobe i opstanak

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja, na Malom Кalemegdanu u petak 3, jula biće otvlorena Izložba „Zov daljine - seobe u carstvu životinja“ autorke dr Daliborke Stanković.  Posetioci će imati priliku da saznaju kakvu ulogu imaju seobe u životnom ciklusu, ne samo ptica,  i  insekti, slepi miševi, gmizavci, ribe i neki kopneni sisari za koje je malo poznato da imaju selidbe.Da li je seoba poduhvat vredan divljenja i koje sve opasnosti vrebaju na tom putu? Gde zimuju naše rode, a kuda sve lete slepi miševi? Šta su to termali i koje ptice ih koriste?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto Predrag Kostin

Pripadnici nekoliko stotina vrsta riba sele se na velike udaljenosti, radi mrešćenja. Među njima su losos, jesetra i moruna (iz okeana u reke), kao i jegulja (čija je selidba u obrnutom smeru - iz reka u more). Najpoznatija seoba riba zabeležena je kod atlantskih lososa koji se iz slatkovodnih reka sele u Atlanski ili Tihi okean, gde provode najveći deo života, a zatim se vraćaju u matičnu reku radi mrešćenja.

Najznačajnija selidbena kretanja gmizavaca zabeležena su kod nekih vrsta morskih kornjača koje se sele na velike udaljenosti, i po hiljadu kilometara, radi polaganja jaja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto Biljana Topic

Dve spektakularne seobe kopnenih sisara zabeležene su kod irvasa, koji se sele između zimskih i letnjih staništa na Arktiku, i gnuova, čija su migratorna kretanja vezana za smenu kišne i sušne sezone u Africi, u oblasti Serengeti – Mara, između Tanzanije i Кenije. Seobe su zabeležene i kod morskih sisara - kitova i delfina. Grbavi kitovi kao najveće životinje na svetu, rekorderi su u selidbenim aktivnostima među sisarima, s obzirom na to da se hrane u polarnim vodama, a radi razmnožavanja u tropskim i suptropskim morima, mogu preći i do 8.300 kilometara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto Saša Preradovic

Na izložbi će biti prikazano 87 vrsta životinja, odnosno 119 taksidermijskih preparata insekata, gmizavaca, riba, ptica i sisara iz bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja, a posetioci će moći više da saznaju I o tome kako se organizmi orjentišu i pronalaze svoj put tokom seobe. Izložba će biti otvorena do decembra 2020. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve