Scena
28.01.2021. 17:00
R. E.

Kako je izgledala odeća Nemanjića pogledajte na izložbi u Hilandarskoj ulici u Beogradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od 30. januara u prostorijama RTS Kluba u Hilandarskoj ulici u Beogradu biće izloženi kostimi, nakit i oružje koje smo mogli da vidimo u seriji "Nemanjići - rađane kraljevine".

Na izložbi "Nemanjići - rađanje kraljevine" posetioci će između ostalog imati priliku da vide vladarsku odeću Stefana Nemanje (poput one u kojoj je predstavljen na spomeniku), ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, svakodnevne haljine Nemanjine supruge Ane, prve i druge žene Stefana Prvovenčanog - Evdokije i Ane Dandolo.

Ove i još oko osam stotina kostima, mesec i po dana ručno je pravio tim od 20 ljudi za potrebe serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" - na čelu sa kostimografom Stefanom Savkovićem i scenografima Kirilom Spaseskim i Miroslavom Mirom Andrejević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Autori su za cilj imali da dočaraju ceremonijalni, ali i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele, na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije.

Posebnu draž izložbe čini i to što znamo da su ih na snimanju serije nosili neki od naših najvećih savremenih glumaca - Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Dubravka Mijatović...

Uz kostime, posetioci izložbe moći će da vide i replike srednjevekovnog oružja, oruđa i nakita izvedene za prilike snimanja serije. Tematski određenu atraktivnu mini postavku iz fundusa RTS-a upotpunjavaju muzičke kompozicije sa CD-a "Nemanjići - rađanje kraljevine", autora Dragana Ilića, u izdanju PGP RTS-a.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Postavku je pripremila glavna kostimografkinja RTS-a Suzana Gligorijević, ca scenografkinjom Mirom Andrejević i Aleksandrom Stošić Krstović i biće otvorena za sve posetioce RTS Kluba (Hilandarska 2, zgrada Radio Beograda) od 30. januara do 1. mata, svakog radnog dana do 17 časova.

Grupne posete sa više od pet posetilaca moraju da se najave mejlom [email protected] ili telefonom 0608611497.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve