Scena
19.03.2020. 17:21
Promo

"KOLUBARSKA BITKA", "LJUBOSTINJA"... Filmovi iz fonda Kinoteke na internetu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na kanalima YouTube i Vimeo. Na zvaničnoj YouTube stranici Кinoteke svi zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, filmove koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su svim zainteresovanim besplatno na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

U prvom "paketu" od 60 klipova nalaze se pokretne slike koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, a tu su i važne istorijske ličnosti i događaji.

https://www.youtube.com/watch?v=a_DEaKabeAA&feature=emb_logo

Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo. Stranica će biti dopunjavana, a sadržaj će se proširivati novim prilozima i insertima iz bogate riznice Arhiva kinoteke na svakih mesec dana.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=5quTFg7Wtmw&feature=emb…

Često će i aktuelni događaji biti inspirator za to koje će se pokretne slike iz fondova Кinoteke postavljati na zvaničnu Youtube stranicu Кinoteke.

https://www.youtube.com/watch?v=ZOdN6RLMAFc&feature=emb_title

Inserti traju do pet minuta, a svaki prati kratki tekstualni opis ili identifikacija na srpskom i na engleskom jeziku.

https://www.youtube.com/watch?v=RyvpjdG-WlU&feature=emb_title

Кinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca među kojima su "Solunski proces" (1917), "Ulazak srpske vojske u Skopje" (1918), "Proslava proboja Solunskog fronta" (1928)…

Takođe se mogu videti kasnije snimani dokumentarni filmovi "Cerska bitka" i "Кolubarska bitka" u režiji Svetozara Pavlovića, "Marš smrti" Miomira Stamenkovića i drugi, ali i dugometražni igrani filmovi na temu Prvog svetskog rata kao što su "S verom u Boga" Mihajla Popovića i čuveni "Marš na Drinu" Žike Mitrovića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve