Scena
04.03.2022. 18:35
Beta

Narodni muzej

Konačno ćemo moći da upoznamo praistorijskog čoveka!

Praistorijski čovek
Izvor: Serbia Pavilion at Expo 2020 Dub

U Narodnom muzeju u Beogradu posetioci će od sutra, pa u naredna dva meseca, moći da vide praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, koji je živeo pre 10.000 godina, digitalnog oživljenog u "MetaHuman" tehnologiji, a koji je svetu bio predstavljen na Svetskoj izložbi "Expo 2020 Dubai".

Kako je rečeno na prezentaciji, u pitanju je inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz pomoć Nacionalne platforme "Srbija stvara".

Profesorka Sofija Stefanović iz Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, po čijoj je ideji realizovan projekat, objasnila je da je na bazi analize iskopanih kostiju najpre uradjen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć "MetaHuman" tehnologije, koji je razvila domaća gejming kompanija 3Lateral koji je deo Epic games-a i Unreal Engine softvera, on virtualno i "oživeo".
 

"Koristili smo novu tehnologiji pod nazivom 'Digitalni drevni ljudi' koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevni ljudi", kazala je ona.
 

Dodala je da metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a ti podatci korišćeni su da se podrži forenzička rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje.
 

"Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica", kazala je Stefanović.
 

Ona je objasnila da je "MetaHuman" tehnologija omogućila da se napravi digitalna replika izgleda čoveka iz Lepenskog vira, pa je uz nalaze DNK i arheološke analize istrazivačkog tima, procenjena  boja njegovih očiju, kose, i kože, kao i bore u skladu sa njegovom procenjenom starošću.

Praistorijski čovek
Izvor: Serbia Pavilion at Expo 2020 Dub

Koristeći ovu tehnologiju, može da se vidi ne samo kako je praistorijski čovek izgledao, već i kako se smejao ili zevao, da se proceni izraze njegovog lica - što je prvi put učinjeno sa nekim drevnim licem.   

Zahvaljujući Unreal Engine-u lice čoveka iz Lepenskog vira postavljeno je u okruženje sa realističnim osvetljenjem, a uz pomoć rešenja za animaciju lica omogućena je interakcija sa praistorijskim čovekom u realnom vremenu, što će posetioci Narodnog muzeka moći da iskuse.

Stefanović je najavila da se radi i na biokinetičkom modelu čitavog tela čoveka iz Lepenskog vira, navodeći da se za sada "mašta" i o rekonstrukciji njegovog glasa.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković navela je da će za sve zainteresovane susret sa čovekom iz Lepenskog vira uz pomoć novih tehnologija biti prilika da provere svoje viđenje i doživljaj prošlosti i da se iznova zapitaju o razlikama i sličnostima izmedju ljudi i naroda koje prepoznajemo ili ne prepoznajemo kao daleke i nedovoljno poznate i bliske.

Ona je istakla da zahvaljujući interdisciplinarnim istraživanjima stručnjaci danas znaju mnogo više o praistorijskim ljudima nego pre samo godinu dana.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim Nacionalne platforme "Srbija stvara", Ana Ilić, kazala je da je "MetaHuman" projekat već osvojio svetsku medijsku, ali i širu javnost, svojim predstavljanjem na Svetskoj izložbi Dubai Ekspo 2020.  

"Organizatori Svetske izložbe u startu su nas prepoznali kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija uz Italiju i Estoniju", rekla je Ilić.

Prema njenim rečima, sektor na koji će ova inovacija imati najveći uticaj - sektor produkcije video igara, filma i vizuelnih efekata, ujedno je i najperspektivniji sektor kreativnih industrija u Srbiji, sa više od 500 miliona evra privatnih investicija, stranih i domaćih, u poslednje tri godine.

Praistorijski čovek
Izvor: Serbia Pavilion at Expo 2020 Dub

Podsetila je i da sektora kreativnih industrija u Srbiji koji čini 7,4 odsto BDP-a zemlje i da zapošljava više od 127.000 ljudi, od čega je više od 50 odsto ima izmedju 20 i 45 godina.

Na predstavljanju Narodnom muzeju publika je imala priliku da čuje i muziku na rekonstruisanim praistorijskim instrumentima, od kojih neki datiraju od pre 19.000 godina, koju je izveo kompozitor Ljubomir Nikolić u saradnji sa multiinstrumentalistom i etnomuzikologom Bojanom Milinkovićem.

Iz Nacionalne platforme "Srbija stvara" najavili su da se planira predstavljanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, digitalnog oživljenog u "MetaHuman" tehnologiji, i u drugim gradovima Srbije.

Podseća se da su na Svetskoj izložbi u Dubaiju, o projektu "MetaHuman" do sada već izveštavali vodeći svetski mediji - CNN, Euronews, Sky news, The Gulf News, China Media Group TV, British Herald, Time Out i mnogi drugi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Praistorijski čovek stiže u beogradski Narodni muzej
Praistorija

"MetaHuman"

25.02.2022. 22:15

Praistorijski čovek stiže u beogradski Narodni muzej

Projekat Prehistoric "MetaHuman” premijerno će biti predstavljen publici u Srbiji od 4. marta u Narodnom muzeju u Beogradu, nakon svetske premijere globalne inovacije iz Srbije 16. decembra 2021. na izložbi Expo 2020 Dubai, najavili su iz srpskog paviljona u Dubajiu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve