Scena
06.09.2021. 14:18
R.E.

Šaban Šaulić

Kralj narodne muzike danas bi napunio 70 godina

Šaban Šaulić
Izvor: Privatna arhiva

Kralj narodne muzike, kako zovu Šabana Šaulića, da je živ danas bi napunio 70 godina. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, u skromnoj porodici.

Njegovi roditelji bili su prodavci lutrije i igračaka i nisu imali stalne prihode, Šaban je maštao da bude fudbaler ili bokser. Nije slutio da će mu životnji put biti sasvim drugačiji.

Fudbal je trenirao u klubu Polet, u Mačvi, a imao je i poziv da igra za bugarski klub Levski.

Međutim, njegov stric je prepoznao talenat za muziku i naterao ga je da zapeva u jednoj kafani. Na sreću, Šaban je poslušao strica i pesmom "Jablani se povijaju“ oduševio sve goste kafane.

U istoj kafani ga je prvi put čuo i Veroljub Jovanović, koji je bio deo orkestra Budimira Buce Jovanovića. Dopalo mu se Šaulićevo pevanje, a Buca mu je dao pesmu "Dajte mi utjehu“, koja je brzo postala hit.

Nakon toga, svaka sledeća pesma bila je samo još bolja, gradske kafane u kojima je pevao bile su uvek pune. Postao je slavan, a njegova muzička karijera krenula je munjevito da se razvija. 

Sada, on važi za jednog od pevača sa najvećim brojem prodatih ploča na teritoriji bivše Jugoslavije, a izdao je više od 30 albuma.

Najpoznatije Šabanove pesme su: "Žal" (30 miliona pregleda na YouTube), "Snijeg je opet Snežana", "Dođi da ostarimo zajedno", Hajde mala da pravimo lom"... 

U narodu je proglašen Kraljem narodne muzike jer je svoju kariju izgradio isključivo svojim talentom i dobrim glasom.

Sa bivšom suprugom Gordanom ima troje dece: Mihajla, Sanelu i Ildu. Takođe, Šaban je i otac vanbračnog sina Roberta. 

Od sve dece samo se ćerka Ilda odlučila da krene očevim stopama. Šaban u početku, kako je govorio u svojim intervjuima, nije bio srećan zbog toga, ali je ubrzo shvatio da je njegova ćerka veoma talentovana i bio je u pravu. Ilda je danas jedna od poznatijih estradnih pevačica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilda Saulic (@ildasaulic)

Šaban Šaulić je nastradao je 17. februara 2019. godine  u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, kada se vraćao sa nastupa.
Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-8°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve