Scena
01.06.2016. 12:22
ekspres

MERILIN ŽIVI ZAUVEK: Besmrtna lepota najvećeg seks simbola (FOTO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedna od najvećih glumica svih vremena, zanosna plavuša koja se ne zaboravlja, danas bi napunila 90 godina

Bila je mit - najpoznatija plavuša svih vremena, žena kojoj su se divili, kulturna, modna i gej ikona. Neprikosnoveni seks simbol ne samo 20. veka.

Merilin MonroBila jedna od najvećih filmskih zvezda zlatnog doba Holivuda, i da nije 5. avgusta 1962. umrla pod čudnim okolnostima, danas bi napunila 90 godina.

Merilin Monro rođena je kao Norma Džin Mortenson u Los Anđelesu, 1. jun 1926. godine. Pažnju publike i kritičara privukla je 1950. sporednom ulogom u kultnom filmu "Sve o Evi", sa Beti Dejvis.

Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami "Nijagara". Najpoznatija je po ulogama u komedijama "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milionera", "Princ i igračica" i "Majmunska posla".

Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film "Neki to vole vruće", za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Njena smrt bila je predmet raznih spekulacija i teorija zavere. Postoje indicije da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala prekomernim uzimanjem lekova ili da je sebi smišljeno oduzela život, rešivši da okonča sa neprestanim razočarenjima u karijeri i ljubavnom životu.

Ženama je ostavila citate koje vreme nije pregazilo: "Dajte devojci prave cipele i osvojiće svet" i "Ne smeta mi da živim u muškom svetu, sve dok mogu da budem žena u njemu".

Govorila je i: "Ako me ne možeš podneti kada sam najgora, sigurno me ne zaslužuješ ni kada sam najbolja" i "Da sam poštovala sva pravila, nikada ništa ne bih postigla".

Verovala je: "Lepota je u nesavršenosti. Ludilo je genijalno i bolje je biti apsolutno smešan nego apsolutno dosadan".
Savetovala je i muškarce "Ako možete navesti ženu da se smeje, možete je navesti na bilo šta."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Merilin Monro i Džo Dimađio na nekoj premijeri

I pored sve svoje lepote nije imala sreće u ljubavi, imala je tri braka. Volela je bejzbol igrača Džoa Dimađija, bila u braku sa Džejmsom  Dafertijem, a obožavao ju je kultni pisac Artur Miler.

Iako je mislila da nije mogla da pokaže svoje glumačke vrednosti jer su joj celog života dodeljivane uloge naivnih i praznoglavih plavuša, Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smestivši je na šesto mesto na listi deset najvećih glumica svih vremena.

Za njom je ostala anegdota da je tražila da joj se skrati jedna cipela da bi zanosnije njihala kukovima.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve