Scena
05.10.2021. 06:00
R.E.

Danas bi napunila 81

Milena Dravić: Nedostaje nam i dalje... (VIDEO)

Milena Dravić
Izvor: YouTube screenshot

Milena Dravić bila je jedno od omiljenih glumačkih lica Srbije, ali i cele bivše Jugoslavije. Od pozorišta, preko malih ekrana do bioskopskog platna, Milena je iza sebe ostavila zavidnu karijeru i uloge koje se pamte decenijama. Rođena je 5. oktobra 1940. godine.

Ukoliko tražite najpoznatije i najpopularnije filmove bivše Jugoslavije, u većini njih je glavna glumica upravo Milena Dravić: bila je Milja u "Kozari" (1962), Nada tifusarka u "Bici na Neretvi" (1969) i Vera u "Sutjesci" (1973), velikim partizanskim spektaklima reditelja Veljka Bulajića.

Milena je rođena u Beogradu, na Dorćolu 1940. Kao mala sanjala je da postane balerina i pohađala je baletsku školu. Prvi film je snimila dok je još išla u gimanziju. Bilo je to ostvarenje Františeka Čapa "Vrata ostaju otvorena", priča koja prati doživljaje mladih ljudi u posleratnoj Jugoslaviji. Film "Prekobrojna" iz 1962. joj je širom otvorio vrata u svet glume, a postala je najmlađa dobitnica nagrade Zlatna arena baš za tu ulogu.

Kolege i savremenice je pamte kao izuzetno skromnu i povučenu osobu. Ipak, Milena se nije suzdržavala da zauzme svoj stav. Navodno je, na jednoj konferenciji za štampu u Francuskoj, novinarka maliciozno upitala - da li jugoslovenske žene znaju za kontraceptivna sredstva, nakon čega je iznervirana i uvređena Milena bacila kutiju lekova za migrenu novinarki u lice.

Milena Dravić
Izvor: Shutterstock

Nakon velikog uspeha filma "Ljubavni život Budimira Trajkovića" u kome je igrala uz Ljubišu Samardžića, njih dvoje su često birani da igraju kao par u čak 25 filmova. 

Na snimanju filma "Kako su se volele dve budale" upoznala je Dragana Nikolića i tada je započela njihova duga ljubavna veza. U jednoj od pauza između snimanja 31. decembra 1971. otišli su u Opštinu Vračar i venčali se. Kuma im je bila Seka Sablić. 

Ogromnu popularnost sedamdesetih godina je uvećala učešćem u televizijskoj emisiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre. Na taj način je čuveni filmski par, Milena Dravić i Dragan Nikolić, postao deo svakog jugoslovenskog domaćinstva. 

Milena je preminula 14. oktobra 2018, dve godine nakon Gage Nikolića, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana, pored njega. 

Koja je vama omiljena uloga Milene Dravić?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve