Scena
18.09.2023. 13:29
Promo

Intervju

Miloš Miša Radivojević: "Na filmu nema novca"

miša radivojević, ATA, 18. 9. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

Miloš Miša Radivojević, renomirani srpski režiser i scenarista koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, održao je inspirativnu tribinu pod nazivom "U krupnom planu" tokom 16. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije.

Susret sa publikom održan je u subotu u Leskovačkom kulturnom centru, gde je Radivojević govorio o početku svoje karijere, filmovima na kojima je radio,  buntovničkom duhu... Takođe, istakao je značaj svog profesora Saše Petrovića, kao i unikatnost svakog pojedinca u stvaranju i umetnosti.

Jedan od emotivnih trenutaka tribine bio je Radivojevićev osvrt na period kada je izgubio sluh. 

"To je jedna vrlo velika drama. Izgubio sam mogućnost da idem na koncerte i u bioskop. Da bih se oporavio od tog šoka, razmišljao sam ustvari da je to bio znak da ja treba da prestanem da gledam druge i da je sad došlo vreme da se zagledam u sebe i u svoju jedinstvenu unutrašnjost. Pokušao sam da pravim filmove gledajući iz sebe u svet", zaključio je Radivojević.

Ova priča o ličnom preobražaju i umetničkom buđenju dodatno naglašava dubinu i kompleksnost stvaralačkog procesa koji je Miša Radivojević uneo u svaki svoj film.

"Kada čovek dođe u tu situaciju da ostane sam, on se okreće ka sebi. Ja stvaram svoje unutrašnje ogledalo u kome pokušavam da stvorim nešto što bi moglo da bude zanimljivo. Ne postoje dve iste osobe, naša najveća šansa, ono što je fantastično u toj osobini ljudske vrste, je da smo mi jedinstveni. Svako od nas nosi svoj univerzum“, kaže Radivojević.

U veseloj atmosferi, tokom tribine na kojoj se tražila stolica više, režiser se prisetio i svojih priča iz mladosti koje su nasmejale prisutne, već su pružile uvid u živopisni svet i bogato iskustvo jednog od najvažnijih figura srpske kinematografije. 

Kritikovao je Holivud, ali i neke režisere koji pokušavaju da imitiraju američke filmove. Takođe, kritikovao je zapostavljanje emocija koje su teške i bolne, istakao je da se sve manje zalazi u dublje predele čoveka, a na filmu se sve manje roni i većinski se kreće po površini.

"Pravi put filma je da uđe u jednu jako ozbiljnu unutrašnju avanturu i analizu, čovek je sve komplikovaniji, problemi su sve dublji i veći. Kontroverze su sve veće, naše biće se menja, menja se čitav svet, dakle to traži jedan dramatičniji, eksluzivniji put“, rekao je, dodavši da je pobedio komericijalni film.

Smatra da će ti filmovi više ličiti na čistu fikciju nego na realan prikaz ljudskih osobina i stvarnosti. Umesto da nam pruže uvid u autentične ljudske karaktere i njihove stvarne osobine, holivudski filmovi će, prema Radivojeviću, biti potpuna fikcija i "više ćemo znati o lutkama nego o ljudskim osobinama".

Dao je i savet ljudima koji žele da se bave filmom: "Morate sebe da pripremite za taj film. To ne može da uradi škola i nikakvi učitelji. Mlad čovek to mora da uradi sam, sam za sebe. Mora da pokuša da se  oslobodi od predrasude koje je nasledio".

Savetovao je mlade da se suprotstave svemu što ih sprečava da postanu i da se razviju u nešto što izaziva otpor porodice.

"Baviti se umetnošću - to znači zaista baviti se sobom. To čovek bira iz ljubavi. Ja ne mogu da verujem da neko želi da ode na film da bi zaradio novac. To je glupost, na filmu nema novca, ima ga u Holivudu, ima ga tamo gde je postao institucija, kod nas je to ekstravagancija, ludilo, izopačenost. Pravi put je ono što je moje srce odabralo."

Prisećajui se svog detinjstva Radivojević kaže da je bio usamljeno dete i da se upravo iz toga razvila njegova umetnost, ljubav prema knjigama, pisanju, filmu.

"Posle mature, kada sam se odlučio za film, shvatio sam da je to zaista teška odluka, nisam bio glup, znao sam gde živim, znao sam da sam u maloj sredini, da tu kultura neće biti poštovana i neće imati fondove, da se neće snimati puno filmova i da takvo društvo sebi neće da dozvoli da stimuliše ekstravagancije pojedinaca koji se razvijaju“, dodao je.

Znao je da ovim postupcima "ulazi u vučju jazbinu i da je za film tada trebalo 30 do 40 hiljada dolara". Ipak, ovakve situacije nisu sprečavale Radivojevića da postane to što jeste danas, kao i da ga je sve to zapravo, inspirisalo.

Pričajući o Saši Petroviću, rekao je da on na njega ostavio veliki utisak i u velikoj meri je uticao na njegovu karijeru.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zvezde mediteranskog filma o tome zašto se Srbi i Libanci odlično razumeju
Nadin Labaki, Kaled Mouzanar

Ekskluzivno za "Ekspres"

12.07.2021. 15:31

Zvezde mediteranskog filma o tome zašto se Srbi i Libanci odlično razumeju

Na plakatu filma "Kapernaum“, koji je u Kanu 2018. osvojio četiri nagrade, na beogradskom FEST-u tri, kao i više od 30 priznanja na prestižnim filmskim festivalima širom sveta, a Oskar za najbolji strani film 2019. mu je zamalo izmakao, piše: "Spremite se da vas oduva“.

Baš tako sam se osećala nakon razgovora sa autorima filma: Nadin Labaki umetnicom koja je napisala scenario i režirala film i njenim suprugom Kaledom Mouzanarom, kompozitorom i producentom ovog remek-dela o čijoj popularnosti svedoči i činjenica da se nalazi među prvih 80 filmova na IMDb listi koju kreiraju gledaoci.

To je neoubičajeno visoko mesto za film koji dolazi iz jedne male kinematografije kakva je libanska.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve