Scena
21.08.2019. 15:04
N. G.

MUZE NAJVEĆIH SVETSKIH REŽISERA: Turbulentni odnosi, ali i neponovljivi spojevi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bez neobične saradnje i međusobnog dopunjavanja između režisera i njihovih muza, ne bi nastala mnoga remek dela svetske kinematografije. Ovo su neka od najpoznatijih režiserskih i glumačkih imena koji su zajedničkim snagama proizveli neponovljive filmove.

Alfred Hičkok i Tipi Hedren

Čuveni režiser Alfred Hičkok primetio je Tipi Hedren u jednoj televizijskoj reklami i odlučio da je učini zvezdom. Potpisali su ugovor i ona je dobila glavnu ulogu u filmu Psiho i Ptice. Ona se ubrzo našla pod velikim pritiskom i bila je, kako tvrde mnogi, terorisana i psihički maltretirana od strane Hičkoka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ponovo su sarađivali na filmu Marnie, kojim je Hičkok pokušao da rekreira privlačnu sliku ledene plavuše koja je iznutra vrlo ranjiva. Glumica je na kraju morala da prekine saradnju sa Hičkokom, jer nije više mogla da izdrži pritisak.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Photo by: NBCU Photo Bank

Ridli Skot i Rasel Krou

Saradnja Skota i Kroua započela je filmom Gladijator. Međutim, Skot je snimio još četiri filma u narednih šest godina, pre nego što je pozvao Kroua da glumi u romantičnoj drami Dobra godina (2006). Nastavili su saradnju na filmovima Američki gangster (2007), Telo laži (2008) i Robin Hud (2010). Poslednja četiri filma, uprkos njihovom različitom kvalitetu, pokazuju svestranost oba muškarca.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Odnos između njih dvojice je prilično turbulentan, a Skot tvrdi da su, iako su prethodno imali "uragane", otkrili ravnotežu. Krou se često žalio na scenario, ali retko na Skotovu režiju.

Kventin Tarantino i Uma Turman

Jedini režiser koji je javno jednu glumačku zvezdu proglasio svojom muzom, jeste Kventin Tarantino. Za njega je najinspirativnija Uma Turman, sa kojom je sarađivao i na platnu i u brojnim projektima iza kamere.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Njihova saradnja, kao i prijateljstvo, počeli su sa filmom Pretparačke priče (1994). Njihova veza je dublja od one koju Tarantino ima sa drugim čestim saradnicima, uključujući Samjuela L. Džeksona, Harvija Kajtela i Majkla Medsena. Glasine o tome da je njihova veza više nego platonska, vremenom su utihnule.

Martin Skorseze i Leonardo Di Kaprio

Nakon sumnjivog početka sa filmom Bande Njujorka, u kojem je Leonarda Di Kapria, dečačkog izgleda, zasenio Danijel Dej Luis, Martin Skorseze je vrlo brzo shvatio glumački potencijal mladog glumca. Sav talenat Di Kaprija uspeo je da izvuče u filmu "Avijator" (2004).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Skorseze je shvatio da je pronašao svog De Nira nove generacije i to je iskoristio u filmovima The Departed (2006) i Shutter Island (2010).

Dejvid Finčer i Bred Pit

Bred Pit i Dejvid Finčer su se upoznali 1993. godine i ubrzo su postali bliski prijatelji. Prva velika Pitova uloga bila je u čuvenom filmu Sedam (1995), a zatim je usledio Fight Club (1999), koji je ponudio slojevitu izvedbu za Pita.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA PHOTO ANSA/CLAUDIO ONORATI/to-cl

Finčerova sposobnost da režira filmove "sa nekonvencionalnim ili bezobraznim završecima" zasigurno je podstaknuta njegovim prijateljstvom sa jednim od najpopularnijih glumaca moderne kinematografije. Par se ponovo udružio na filmu Neobičan slučaj Bendžamina Batona (2008).

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve