Scena
27.05.2024. 22:40
R.E.

Muzej Prado

Izgubljena slika Karavađa prvi put PRIKAZANA JAVNOSTI (FOTO)

1
Izvor: EPA/ EFE / Chema Moya

Muzej Prado u Madridu predstavio je sliku "Gle čoveka" italijanskog baroknog majstora Karavađa koja će ove nedelje prvi put biti prikazana javnosti, ističući da je to jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti.

Trag o slici "Eče Homo" (Gle čoveka) bio je izgubljen u 19. veku, preneo je Rojters.

Slika, koja se prvobitno pripisivala nepoznatom španskom slikaru, ponovo se pojavila pre tri godine, kada je trebalo da ode ispod čekića u Španiji za delić svoje vrednosti.

Karavađo, koji je umro 1610. u svojim kasnim 30-im nakon burnog života, bio je majstor za tehniku osvetljenja svetlo-tamno "kjaroskuro".

"Sada možemo u potpunosti da uživamo u svim nijansama, svim suptilnostima, ogromnoj lepoti koju Karavađo izražava kroz svoju verziju Eče Homo", rekao je novinarima David Garsija Kueto, šef odeljenja za italijansko i francusko slikarstvo pre 1800. godine u madridskom muzeju Prado.

1
Izvor: EPA/ EFE / Chema Moya

Njegov novi vlasnik, međunarodni kolekcionar umetničkih dela koji živi u Španiji, potpisao je ugovor sa muzejom da umetničko delo ostane izloženo do oktobra, a ugovor bi mogao da bude i produžen, jer je namera vlasnika da trajno izloži sliku.

1
Izvor: EPA/ EFE / Chema Moya

Španija je 2021. blokirala aukciju slike nakon što su stručnjaci sugerisali da je to možda delo Mikelanđela Merisija da Karavađa, a ne nepoznatog vršnjaka Španca iz 17. veka, za kojeg se mislilo da ju je naslikao.

Profesorka istorije umetnosti Marija Kristina Terzagi je zatim pronašla trag o slici do njenih prethodnih vlasnika, porodice političara iz 19. veka Evarista Pereza de Kastra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve