Scena
28.12.2020. 16:50
Tanjug

Najznačajniji događaji u svetu umetosti u 2020. godini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U godini za nama, za koju se "čini da je trajala mnogo duže od 12 meseci", bilo je uzbudljivih dešavanja i u svetu umetnosti, a onlajn časopis Art Njuz pobrojao je neke od najvažnijih umetničkih događaja u 2020. godini.

U vrh tih događaja ovaj časopis stavlja, citirajući Mostafa Vazirija, generalnog sekretaar egipatskog Vrhovnog saveta za starine, kao "najveće otkrića 2020. godine", kada su arheolozi u novembru otkrili više od 100 obojenih kovčega u nekropoli u Sakari, južno od Kaira.

Kovčezi, koji su pronađeni zapečaćeni i netaknuti, otkriveni su sa pogrebnim maskama, kanopskim vazama i statuama i najverovatnije potiču iz kasnog i ptolemejskog razdoblja Egipta (664-30 p. n. e.).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Mohamed Hossam

Otkriće će biti podeljeno izmedu četiri egipatska muzeja, uključujući Muzej nove administrativne prestonice, koji bi trebalo da bude otvoren u narednim nedeljama. Ovom otkriću prethodio je pronalazak 59 kovčega mesec dana ranije, a biće ih još, prema Haledu El-Enaniju, egipatskom ministru turizma i starina.

Povezane vesti - INTERVJU VLADIMIR GVOJIĆ: Novi talas sigurno stiže, boja je nevažna

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Mohamed Hossam

U martu, navodi dalje Art Njuz, je iz muzeja Singer Laren u Holandiji ukradena slika Vinsenta van Goga iz 1884. godine pod nazivom "Županijska bašta u Nunenu", dok je ustanova bila privremeno zatvorena u sklopu blokade zbog pandemije.

Video snimci su kasnije pokazali da su lopovi čekićem provalili kroz staklena vrata muzeja. Umetničko delo još uvek nije pronađeno.

Iako nijedna krađa iz doba kovida nije bila toliko važna kao ova u Singer Larenu, drugi muzeji suočili su se takođe sa vandalizmom zbog oslabljene bezbednosti dok su muzeji bili zatvoreni.

Osnivač i izvršni direktor Amazona, Džef Bezos, koji se navodno može pohvaliti neto vrednošću od 188 milijardi dolara, ušao je u vrh eselona na umetničkom tržištu kada je u februaru objavljen kao kupac slike Eda Ruša "Povređivanje reči radio # 2 " prodate za 52,5 miliona dolara u aukcijskoj jući Kristisu u novembru 2019. Iste sezone, Bezos je platio 18,5 miliona za sliku "Vinjeta 19" Kerija Dzejmsa Maršala u Sotebisu, čija je početna cena bila procenjena na 7,5 miliona dolara, posle čega je , Bezosova neto vrednost porasla je za 49 procenata sa 126 milijardi dolara u februaru 2020.

Art Njuz podseća i da su pre nego što je pandemija koronavirusa prisilila umetničke institucije i sajmove širom Sjedinjenih Država, Evrope, Južne Amerike i drugih lokacija na zatvaranja ili odlaganja, muzeji u Kini i Hong Kongu već su zatvorili svoja vrata za javnost.

U januaru su institucije poput Nacionalnog umetničkog muzeja Kine u Pekingu, Guangdong muzeja umetnosti u Guangdžouu, Muzeja umetnosti Union u Vuhanu, UČA Centra za savremenu umetnost (koji ima nekoliko lokacija širom Kine) i javni muzeji u Hong Kongu zatvoreni kako bi se ublažilo širenje Covid-19. Ova rana zatvaranja nagovestila su produženi poremećaj funkcionisanja koji se duboko osetio u Kini - i mnogo dalje - u narednim mesecima.

Nakon otkazivanja prodaje uživo, otpuštanja i finansijskog pada u vrhunskim aukcijskim kućama, Kristis i Sotebis bili su prisiljeni da brzo prekonfigurišu svoje tradicionalne aukcije, a rezultat je bila neka vrsta blokbaster aukcije: večernje prodaje u više kategorija koje se prenose uživo, kombinujući nadmetanje iz više gradova, sa desetinama hiljada gledalaca širom sveta. Sotebis je prvi testirao novi format sa petosatnom večernjom rasprodajom 29. juna.

Povezane vesti - Prošlo je 40 godina od ubistva Džona Lenona

Godinu koja je na izmaku obeležila su i rušenje, uklanjanje i rekontekstualizacija spomenika, pa su tako, navodi časopis, usred svetskih demonstracija protiv policijske brutalnosti i rasizma, rušeni i spomenici navodno rasističkim istorijskim ličnostima u gradovima od Šarlotsvila u Virdžiniji do Johanesburga u Južnoj Africi.

U nekim gradovima su zvaničnici sami sklanjali spomenike, a u drugim slučajevima, demonstranti su uzeli stvar u svoje ruke i skrnavili i rušili spomenike.

U Bristolu, u Engleskoj, demonstranti su srušili spomenik Edvardu Kolstonu, trgovcu i trgovcu robljem iz 17. veka, na kraju ga bacivši u obližnju reku Avon, odakle su ga kasnije izvadile lokalne vlasti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDY RAIN

Kao jedan od događaja koji je u svetu umetnosti obeležio 2020. Art Njuz navodi ideju britanskog arhitekte Dejvid Ađaje za novi muzej u Benin Sitiju u Nigeriji.

Iako je još uvek u fazi predloga, Edo muzej zapadnoafričke umetnosti mogao bi postati i više nego prigodan dom za beninsku bronzu i druge predmete opljačkane ili premeštene širom sveta sumnjivim sredstvima.

Povezane vesti - "Dobričin prsten" Petru Božoviću

Kada su planovi postali javni u novembru, Ađaje je za Njujork Tajme rekao da zamišlja muzej kao dom "renesanse afričke kulture", dodajući da on "prvo mora biti za zajednicu, a zatim međnarodna atrakcija", prenosi Art Njuz.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve