Scena
07.05.2021. 15:46
Tanjug

Hvala!

Narodna biblioteka: Egipat poklonio knjige na arapskom

Knjige
Izvor: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alvugejli uručio je je v.d. upravniku Narodne biblioteke Srbije (NBS) dr Vladimiru Pištalu knjige na arapskom, kao poklon Ambasade nacionalnoj bibilioteci.

Značajna originalna kolekcija knjiga arapskih autora na arapskom jeziku, kao i dela o Egiptu i Kairu, predstavljaju poklon Ambasade Egipta, koji će unaprediti bibliotekarstvo i izdavačku delatnost Narodne biblioteke Srbije i dalju saradnju na nivou prevodilaštva.

Ambasador Amr Alvugejli je čestitao književniku Vladimiru Pištalu na novoj poziciji na čelu NBS, i istakao da Srbija i Egipat imaju istoriju izuzetno dobrih odnosa i da je veoma počastvovan što učestvuje u ovako važnom događaju.

Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, tako je oduvek, i onda se može reći da smo kod vas u biblioteci okruženi najboljim prijateljima”, kazao je egipatski ambasador i naglasio da najvažniji deo svake kulture predstavljaju upravo - knjige.

Ambasador Arapske Republike Egipta Amr Alguvejli i upravnik NBS Vladimir Pištalo
Izvor: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

On je podsetio da je Srbija učestvovala na Sajmu knjiga u Kairu 2019. godine, a da je iste godine i Egipat bio počasni gost Sajma knjiga u Beogradu.

Međunarodni sajam knjiga u Kairu je tada obeležio zlatni jubilej - 50 godina postojanja, a tokom dve nedelje trajanja na njemu je bilo više od tri miliona posetilaca, gde je izlagalo više od 1.200 izdavača iz čak 170 zemalja sveta.

U okviru Sajma u Kairu, koji se održava krajem januara svake godine, obično bude izvedeno oko 1.400 kulturnih programa, a Srbija je pozvana da bude gost i narednog izdanja tog najposećenijeg sajma na svetu. “Drago mi je da je Narodna biblioteka Srbije istovremeno i pravi kulturni centar, a ne samo veoma bogata biblioteka, tako da smo razgovarali da tokom juna i jula organizujemo ovde izložbe, čemu se unapred radujem”, otkrio je ambasador Egipta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve