Scena
13.10.2021. 23:05
Tanjug

Ansambl Renesans

Ne propustite: Pop i rok muzika na instrumentima srednjeg veka

Srednjovekovni instrument
Izvor: Shutterstock

Ansambl rane i tradicionalne muzike Renesans održaće 16. oktobra u 20h slavljenički koncert povodom 50 godina rada, u velikoj dvorani Doma omladine Beograda, najavio je organizator.

Renesans je osnovan 1969. godine u Beogradu, kao ansambl koji izvodi dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda, a tokom pola stoleća održao više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku i severnoj Africi, saopštio je DOB.
 

"Program koncerta obuhvata muziku nastalu u periodu od 14. do 18. veka, kroz epohu srednjeg veka, renesanse i baroka. Poslednji segment programa je posvećen starim srpskim igrama iz 19. veka”, najavio je jedan od osnivača ansambla Ljubomir Dimitrijević.
 

 

Prema njegovim rečima, celokupan program članovi ansambla će kao i uvek odsvirati "na kopijama instrumenata iz navedenih epoha, što samom koncertu daje autentično tumačenje muzike davno prohujalih vekova".
 

 

"Od slavnih kompozitora čija će dela biti izvedena, svakako se izdvajaju Johan Sebastijan Bah i Džon Daulend, kao i slavna srednjovekovna zbirka 'Kantigas de Santa Marija'”, naveo je Dimitrijević
 

Beogradski muzičari su jubilej već obeležili dvostrukim CD-om "50 godina ansambla Renesans" (2019), a objavili su i album "Evergreen forever", koji predstavlja iskorak iz standardnog repertoara ansambla pošto sadrži neke od najvećih hitova pop i rok muzike interpretirane na istorijskim instrumentima srednjeg veka, renesanse i baroka.

"Atmosfera među članovima Renesans odiše, kao i u proteklih pet decenija, stvaralačkim nabojem, radošću i željom da zvuci starih instrumenata i dela neopisive lepote, dopru do svakog slušaoca", naveo je Dimitrijević. 
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Neši s ljubavlju": Maraton u pozorištu
Pozorište, scena, teatar, pozorišna predstava

Pozorište "Boško Buha"

11.10.2021. 21:05

"Neši s ljubavlju": Maraton u pozorištu

Pozorište "Boško Buha" obeležava 71 godinu rada trodnevnim maratonom predstava pod nazivom "Neši s ljubavlju" koji predstavlja sećanje na drage prijatelje i kolege koji su preminuli u septembru ove godine Nenada Nenadovića, glumca i Mihaila Todorovića Kepu, ispicijenta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve