Scena
16.02.2024. 22:30
Mihailo Paunović

Preporuka

KONAČNO nešto GLEDLJIVO na “Netfliksu“

netflix.jpg

Već neko vreme prava je umetnost pronaći originalan i zanimljiv sadržaj na “Netfliksu“. “Griselda“ i “Berlin“ su, makar kada je reč o serijama, gledljive, ali obe spadaju u koš već viđenog, zbog “Narkosa“ i “La casa de papel“.

Srećom po sve nas koji još uvek nismo digli ruke od “Netfliksa“, s vremena na vreme pojavi se naslov koji nas, makar na trenutak, podseti na zlatno vreme čuvene striming platforme. Poslednji u nizu takvih naslova jeste “A Killer Paradox“ i stiže pravo iz korejske kuhinje.

Reč je seriji koja poseduje sve potrebne sastojke jednog dobrog trilera - protagonistu koji slučajno postaje serijski ubica, moralno preispitivanje, psihopate sa maskama mirnih komšija, natprirodne elemente, napetost i sve je na kraju začinjeno crnim humorom.

Priča prati Li Tanga, povučenog studenta koji zarađuje za život tako što radi u lokalnoj prodavnici. Nezadovoljan je, deprimiran, želi više od života i mašta o Kanadi. Život mu se manja jedne večeri kada je primoran da ugosti neprijatnu pijanu mušteriju... Nešto kasnije, iste večeri, Tang će počiniti svoje prvo ubistvo, a vremenom će shvatiti da poseduje natprirodni instinkt koji mu omogućava da prepozna loše momke koji su uprkos počinjenim delima izbegli ruku zakona. Jedno ubistvo će poput domino efekta pokrenuti niz zanimljivih događaja koji će vas primorati na “bindžovanje“. Nijedna sekunda nije potrošena, odjednom ste bačeni u Tangov život i akcija odmah počinje.

Serija je pametno napisana i neprekidno nudi sitne detalje za koje vremenom otkrivate da su delovi slagalice. Takođe, konstantno menjanje vremenskih linija držaće vašu pažnju kao i tipično nadmudrivanje ubice i detektiva. Vešti pokreti kamere, slaba vidljivost i muzika sjajno su iskorišćeni za povećavanje napetosti dok vam se servira Tangova priča. U početku se sve brzo odvija i, pre nego što to shvatite, već ćete gledati četvrtu epizodu.

Prvi deo serije, recimo četiri ili pet epizoda, predstavlja izuzetan triler, ali iz nepoznatog razloga, serija u jednom momentu pravi zaokret i postaje dobra drama. Najveći problem zapravo je to što Tang, odjednom, od glavnog lika postaje  sekundarni, što ne bi bio nikakav problem da je lik koji postaje centralna figura serije, podjednako intrigantan kao Tang, ali nije... Međutim, tada je već kasno da odustanete od serije i moraćete da je pogledate do kraja. Razloga za odustajanje objektivno ni nema, ali konačna destinacija na koju će vas odvesti ova priča, verovatno, neće ispuniti vaša očekivanja koja ste imali u prvih nekoliko epizoda. Kraj postoji i priča ima svoj početak i kraj, međutim, utisak je da završetak serije nije zadovoljavajući. Možda su nam očekivanja bila previsoka zbog prvog dela serije kada je pred nama bio pametan i uzbudljiv triler.

Pored narativa, najveća snaga serije bez ikakve sumnje je Čoi-Vu-šik koji se sjajno snalazi u ulozi i svojom glumom nosi seriju. Nakon uloga u filmovima “Train to Busan“ i Oskarom nagrađenom “Parazitu“, “A Killer Paradox“ dodatno će učvrstiti njegovu međunarodnu karijeru izvan granica rodne Koreje.

“Netfliks“  je ovom serijom, ako je suditi po prvim komentarima gledalaca, definitivno dobio naslov koji bi mogao da obeleži prvi deo 2024. godine, a možda, u nedostatku boljeg, bude i hit sezone. Kada se podvuče crta, serija je sjajna preporuka za vikend “bindžovanje“, naročito ako ste ljubitelj trilera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je NETFLIKS brzinom svetlosti povukao OVAJ film
Netfliks

Anapurani - Boginja hrane

12.01.2024. 07:05

Zašto je NETFLIKS brzinom svetlosti povukao OVAJ film

Platforma Netfliks uklonila je indijski film "Anapurani - Boginja hrane", nakon što je izazvao negativne reakcije na društvenim mrežama zbog prikazivanja ćerke hindu-sveštenika koja jede meso.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve