Scena
10.10.2019. 16:49
R. E./Tanjug

NOBEL PETERU HANDKEU: Šta je čuveni pisac pričao o bombardovanju, Miloševiću...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijski pisac Peter Handke, a za 2018. poljska književnica Olga Tokarčuk, saopštila je Švedska akademija.

"Handke je dobio Nobelovu nagradu za 2019. godinu za uticajan rad koji je lingvističkom genijalnošću istražio periferiju i specifičnost ljudskog iskustva", navela je Akademija u obrazloženju.

Handke je rođen 6. decembra 1942. godine u nemačkom gradu Grifenu, a ono što je za srpsku javnost i čitalačku publiku posebno značajno je to što je Handke veliki prijatelj Srbije, pisac koji je ovde boravio više puta, posećivao Kosovo i Metohiju, pisao i govorio o njemu, o Srbiji, srpskom narodu, srpskoj literaturi koju je predstavljao u svetu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Anders Wiklund/TT via AP

List "Frankfurter rundšau" je povodom objavljivanja O "Tragičnom intenzitetu Evrope - Literaturi iz Srbije” 71. odabiru srpske literature u izdanju književnog časopisa "Sveska" List u kome je učestvovao i Peter Handke, konstatovao da Handke "ume da preteruje kada je u pitanju Srbija".

Zbog toga je često bio napadan i osporavan.

Tokom rata u BiH, boravio je u sukobima zahvaćenim područjima i napisao žestoko osporavani esej "Pravda za Srbiju", u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

Javnost, i stranu i domaću, najviše je šokiralo njegovo mišljenje o Miloševiću za koga je rekao da "uop­šte ni­je bio na­ci­o­na­li­sta, že­leo je da sa­ču­va Ju­go­sla­vi­ju". "Poštovanje" je reč kojom je opisao šta je prema Miloševiću osećao. Govorio je i da Milošević nije bio "balkanski diktator i kasapin".

Pročitajte još: Nobel za hemiju naučnicima za litijum-jonske baterije

Prijateljstvo sa Miloševićem je, izgleda, učvršćeno i kada se on našao u Hagu, a Handke išao da ga poseti, po­što su nje­go­vi advo­ka­ti za­tra­ži­li da, even­tu­al­no, bu­de sve­dok od­bra­ne.

U Srbiju je došao i na sahranu Slobodana Miloševića, i izjavio da je njegovo prisustvo na sahrani "potpuno privatna stvar".

U aprilu 1999. na početku bombardovanja SR Jugoslavije, Handke je doputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu, istupio iz Katoličke crkve, a od nemačkog ministra Rudolfa Šarpinga je zahtevao da mu vrati sve njegove knjige. Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU, a Povelja o članstvu mu je uručena 9. aprila 2013. godine.

Pre dve godine kada je gostovao u Novom Sadu na otvaranju 11. Prosefesta istakao je da se ne kaje zbog svojih stavova o Srbiji devedesetih godina

"Hteo sam da napišem ono što sam video i osećao tada. Nemam ni kajanje, niti korist od svega toga. I danas mislim da sam to gramatički i ritmički dobro uradio. Mene je zapravo tada užasno nerviralo to što su svi o problemu Balkana pisali unisonim žurnalističkim jezikom. Niko nije govorio o ljudima koji su stajali duž ulica i prodavali benzin u plastičnim flašama da bi kupili osnovne životne namirnice, nije govorio o životima ljudi koji su se svakodnevno borili sa hiljadu i jednim nereševim problemom pukog opstanka. Mislim da je problem bio u tome što sam ja o svemu tome progovorio na svom poetskom jeziku i to je smetalo zapadu jer je on govorio svojim žurnalističkim jezikom. Napravio sam sebi problem, ali to meni nije bio problem, u stvari, bio je, ali plodonosan za mene jer - nema umetnosti bez problema. Ne volim taj žurnalistički jezik, a mnogi pisci danas pišu kao novinari. To je katastrofa", rekao je tada Henkel.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Kerstin Joensson

On je 29. maja 2013. dobio posebnu plaketu 50. Disovog proleća i tom prilikom preveo pesmu „Možda spava“ Vladislava Petkovića Disa na nemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Olga Tokarčuk je tek 15. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost za više od jednog veka, koliko se to priznanje dodeljuje, a i prva spisateljica iz Poljske koji je dobio Bukerovu nagradu.

Tokaršuk je i poznati aktvivista, i nosilac je poljsko-nemačkog priznanja " Most", koje se dodeljuje za pormociju mira, demokratskog razvoja i međusobnog razumevanja među narodima Evrope.

Rođena je 29.januara 1962. godine u poljskom gradu Sulehov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve