Scena
10.09.2020. 17:14
R. E. Jutarnji list

NOVA PRAVILA: Nema Oskara za filmove bez rodne i rasne raznolikosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Autori filmova koji se žele takmičiti za Oskara za najbolji film moraće da ispune kriterijume poštovanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umetnost i nauku.

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i postaći ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova, piše Jutarnji list.

Oskari su dugo kritikovani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je talas ljutnje a mnoge filmske zvezde bojkotovale su ceremoniju i krenuo je pokret  #OscarsSoWhite (Oskari su tako beli).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

To je potstaklo promene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 odsto žene i  36 odsto su ne-belci.

Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih meseci razvila radna grupa i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene skupine poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

Povezane vesti - Kako zavesti Oskara

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje duže od 40 minuta i da udovoljava kritierjiima po tome kako je, gde i kada prikazan u javnosti.

Novi standardi će stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodeli Oskara 2025. takmičiti samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Predsednik Akademije David Rubin i izvršna direktorka Dawn Hudson kazali su kako standardi osiguravaju odražavanje različitosti globalne populacije na stvaranje filmova i na sastav publike koja se povezuje s tim filmovima.

Među standardima koji bi mogli privući najviše pažnje je onaj o sastavu glumaca. Filmovi poput onog "1917" o Prvom svetskom ratu ili film o mafiji "Irac" po tim kriterijima bili bi u nevoljama.

Povezane vesti - OPADA IZ GODINE U GODINU: Gledanost dodele Oskara najniža u istoriji

Ti standardi propisuju jedno od sledećih: najmanje jedan od vodećih glumaca mora biti pripadnik podzastupljene rasne ili etničke grupe, najmanje 30 odsto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama moraju biti iz podzastupljenih grupa ili se priča mora baviti podzastupljenim grupama.

Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli ispuniti te kriterijume a vredni su razmatranja za najbolji film akademija je uvela standarde uključivosti i na drugih područjima 'iza kamere'.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve