Scena
08.02.2022. 15:55
R.E.

Na koga "tipujete"?

Objavljene nominacije za Oskara

Dodela Oskara
Izvor: Shutterstock

U jeku pripreme za 94. dodelu nagrade Američke akademije filmske umetnosti i nauka - Oskara, koja će se održati 27. marta u Los Anđelesu, Holivud je objavio imena nominovanih za ovo prestižno priznanje.

U kategoriji za najbolji film našla su se ostvarenja "Belfast", "Don''t Look Up", "Dina", "Kralj Ričard", "Povezi me", "CODA", "Pica od sladića", "Priča sa zapadne strane", "Aleja noćnih mora" i "Moć psa".

Za najbolje reditelje nominovani su Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića"), Kenet Brana ("Belfast"), Džejn Kempion ("Moć psa"), Rjusuke Hamaguči ("Povezi me") i Stiven Spilberg ("Priča sa zapadne strane").

U kategoriji najboljeg glumca našli su se Havijer Bardem ("Being the Ricardos"), Benedikt Kamberbač ("Moć psa"), Endru Garfild ("Tick, Tick … Boom!"), Vil Smit ("Kralj Ričard") i Denzel Vošington ("Tragedija Magbeta").

Za najbolju glumicu nominovane su Olivija Kolman ("Mračna kći"), Nikol Kidman ("Being the Ricardos"), Kristin Stjuart ("Spenser"), Penelope Kruz ("Paralelne majke") i Džesika Čestejn ("The Eyes of Tammy Faye").

Za najboljeg sporednog glumca takmičiće se Kiran Hands ("Belfast"), Troj Kotsur ("CODA"), Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi ("Moć psa") i Džej Kej Simons ("Being the Ricardos"), dok su u trci za najbolju sporednu glumicu Kaitriona Balfe i Džudi Denč ("Belfast"), Arijana Debozi ("Priča sa zapadne strane"), Kirsten Danst ("Moć psa"), Anžanu Elis ("Kralj Ričard") i Džesi Bakli ("Mračna kći").

Priznanje za najbolji adaptirani scenario moglo bi pripasti Džejn Kempion za "Moć psa", Šon Hejder ("CODA"), Rjusukeu Hamagučiju i Takamasi Oe ("Povezi me"), Megi Džilenhol za adaptaciju "Mračne kćeri" Elene Ferante, kao i Denisu Vilnevu, Eriku Rotu i Džonu Spejtsu za "Dinu".

Za originalni scenario takmiče se Pol Tomas Anderson, Kenet Brana, Zek Bejlin, Adam Mekej i Dejvid Sirota, Eskil Vogt i Joakim Trir.

Ceremonija dodele Oskara odvijaće se u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Domaći filmovi koje ćemo gledati 2022. godine
Film, televizija, kokice

Premijere

25.01.2022. 18:05

Domaći filmovi koje ćemo gledati 2022. godine

Produkcija domaćih celovečernjih igranih filmova biće veoma bogata i u tekućoj 2022. godini, prema podacima dostupnim sa sajta Filmskog centra Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve