Scena
13.10.2021. 22:05
Tanjug

Lepa jesen

Oktobar u pozorištu: Čak šest premijera

pozorište
Izvor: Shutterstock

​​​​​​​Pozorišta širom Srbije i tokom novog talasa pandemije, vredno spremaju nove projekte, tako da će tokom oktobra premijere imati teatri u Novom Sadu, Lazarevcu, Zrenjaninu i Nišu.

Novu sezonu 2021/2022. sa premijerama nedavno su započeli Šabačko pozorište (drama "Kad se mi mrtvi probudimo“ Henrika Ibsena, u režiji Stevana Bodrože), Novosadsko pozorište/Ujvideki Sinhaz (“Counting Sheep” reditelja Atile Antala), NP Užice (“Perpleks" Mariusa fon Majenburga, u režiji Gorana Golovka), kao i NP Subotica (“Izbiračica” Koste Trifkovića, rediteljke Ive Milošević).

Takođe, u utorak uveče je održana premijera drame “Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice”, autorski projekat reditelja Patrika Lazića i dramaturga Milene Depolo na sceni NP Pirot.

Puls Teatar Lazarevac, prvo prigradsko pozorište ovog grada, imaće 16. oktobra beogradsku premijeru komada “Tačka pre zasićenja” na sceni Bitef teatra, koji je koproducent predstave. Prema tekstu Gorana Milenkovića, Barbi Marković i u dramatizaciji Mine Ćirić, delo je režirao spomenuti Stevan Bodroža, koji je paralelno radio i navedenu predstavu u Šabačkom pozorištu.

Priča o tragediji srpske i albanske porodice, o identitetu i podelama, centralne su teme nove predstave "Berlinski zid - Kad se mi mrtvi zaigramo živih“ Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, po drami i režiji Željka Hubača, čija je premijera zakazana 21. oktobra na Kamernoj sceni. Komad je sa uspehom igran na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Milana Neškovića, u sezoni 2015/2016. i trajala je nekoliko godina.

Novo čitanje komedije “Pokojnik” Branislava Nušića, u režiji Željka Đukića, biće premijerno predstavljeno publici 29. oktobra u Narodnom pozorištu u NišuGlavne i sporedne role igraju: Aleksandar Krstić, Miroslav Jović, Aleksandar Mihailović, Stefan Mladenović, Miloš Cvetković, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Jasminka Hodžić, Katarina Arsić i Katarina Mitić Pavlović.

Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina trebalo je da ima premijeru na svoj Dan pozorišta 15. oktobra - “Dečko iz poslednje klupe” savremeni komad španskog autora Huana Majorge, u režiji Tijane Vasić. Ipak, usled pandemije, koja je zahvatila dramski ansambl, odlaže se za sledeći mesec.

Narodno pozorište Sombor je tokom oktobra počelo probe drame “Iz jezera čovek mi je napunio grudi snom” Nine Plavanjac, u režiji Marjana Nećaka, čija se premijera očekuje krajem novembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pozorišni transfer popularnog glumca
pozorište

Aleksandar Radojičić

01.10.2021. 16:05

Pozorišni transfer popularnog glumca

Popularni glumac Aleksandar Radojičić (34), do sada član teatra za decu "Boško Buha", zvanično je postao deo ekipe Beogradskog dramskog pozorišta, saopšeno je na konferenciji za novinare u BDP-u.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve