Scena
10.11.2021. 19:41
R.E.

BEMUS

Opera za decu po tekstu Desanke Maksimović

muzika, note
Izvor: Shutterstock

Opera za decu “Dečja soba” kompozitora Milenka Živkovića, po tekstu Desanke Maksimović, biće premijerno realizovana 12. novembra 80 godina od prvog izvođenja, na sceni Malog pozorišta “Duško Radović” u okviru 53. izdanja BEMUS.

Tokom 2021. obeležava se 120 godina od rođenja Milenka Živkovića (1901-1964), čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini, a ostavio je značajan doprinos u stvaranju muzičke i scenske umetnosti u Srbiji.

“Dečja soba” je prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji, a izvedena 20. i 26. februara 1941. godine. Komponovana je po motivima istoimene kratke priče čuvene Desanke Maksimović (1898-1993) i predstavlja prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji, ali i pravi biser opusa Milenka Živkovića kao srpske kulturne baštine.

Upravnik Malog pozorišta “Duško Radović” Aleksandar Nikolić, po vokaciji reditelj koji postavlja na scenu opere, balete, mjuzikle i drame, podsetio je da je zgrada ovog teatra za decu davne 1948. godine imala orkestarsku rupu u izvornoj izgradnji. Samim tim, još tada je postojala namera da se na sceni postavljaju muzički komadi, opere, operete, jer tako nešto imaju u Beogradu samo Pozorište na Terazijama, Narodno pozorište, kao i Opera i teatar Madlenianum.

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje opere za decu je

nastala iz projekta “Opera: Past, Present, Perfect”, koji Muzičko opersko teatarska organizacija - MOTO i “Duško Radović” realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope.

Nikolić je naveo da su opere za decu uveliko poznate po svetu, ali da se kod nas ta forma nije primila, i ovo je jedan od koraka ka tome

Scenski muzički komad kao opera sastoji se od 18 kraćih muzičko-scenskih slika, koje fragmentarno obrađuju svakodnevne teme iz života jedne porodice, posmatrano iz ugla roditelja i dece sa iskorakom u fantazmagorični svet. Sadržaj od pola sata trajanja odnosi se na četvoro dece koja žele da promene dosadne, svakodnevne rituale, kao i zahteve roditelja. Njihova ogromna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra.

Poznati pozorišni reditelj Boris Liješević pozvan je da bude mentor na ovom projektu mlađim kolegama - Nataliji Stanković i Mateji Ðedoviću.

Deca koja pevaju na sceni imaju između 5 i 10 godina, a inače učestvuje oko 50 izvođača - kompanija “Balet Mladih” Instituta za umetničku igru, gde su koreografi Mila Stijak i Ana Bošković, Hor Dečjeg kulturnog centra “Naći svoju zvezdu” dirigenta Snežane Despotović, kao i solisti Muzičke škole “Vojislav Vučković” - klasa prof. Maje Ðokić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zubin Mehta u Beogradu: A na kraju koncerta... iznenađenje! (VIDEO)
Zubin Mehta, 11. 7. 2021.

He’s a Jolly Good Fellow

11.07.2021. 10:39

Zubin Mehta u Beogradu: A na kraju koncerta... iznenađenje! (VIDEO)

Zubin Mehta je u subotu uveče u Beogradu održao koncert o kojem će se još dugo pričati. Ne samo zato što je maestro bio maestralan, već i zbog iznenađenja koje su mu priredili članovi Filharmonije kojima je dirigovao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine...

Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve