Scena
15.02.2024. 14:40
Beta-AFP

Oglasili se organizatori

Da li će Evrovizija izbaciti Izrael iz takmičenja

Evrovizija
Izvor: Shutterstock

Pozivi da se Izraelu zabrani učešće na Evroviziji ove godine stigli su iz nekoliko zemalja posle početka rata u Gazi, nakon čega su se zvanično oglasili i organizatori takmičenja.

Organizatori takmičenja Pesma Evrovizije su odbacili mogućnost isključenja Izraela, sasvim suprotno od onoga što su uradili samo dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

"Poređenja između rata i sukoba su složena i teška. Mi, kao apolitična medijska organizacija smatramo da nije naše mesto da utvrđujemo takva poređenja", rekao je za AFP Noel Karan, izvršni direktor Evropske radio-difuzne unije (EBU), koja okuplja emitere takmičenja.

On je rekao da je EBU "svestan" mnogih glasova koji se dižu da se Izrael isključi iz ovogodišnjeg takmičenja, koje će u maju predstavljati pevač Eden Golan.

"Međutim, Pesma Evrovizije je nepolitički muzički događaj i takmičenje između javnih emitera koji su članovi EBU. To nije takmičenje između vlada", rekao je Karan.

Prema njegovim rečima, u slučaju Izraela rukovodstvo EBU se složio da je izraelski javni emiter Kan ispunio sve uslove takmičenja za ovu godinu i da može da učestvuje, kao i u prethodnih 50 godina.

Sa druge strane, u slučaju Rusije, "ruski emiter je suspendovan iz EBU zbog upornog neispunjavanja svojih obaveza članstva i zbog kršenja vrednosti javnog servisa", rekao je on.

Karan je dodao da je odnos između javnog emitera Kan i izraelske vlade "fundamentalno drugačiji" od onog između ruske televizije i Moskve, tvrdeći da je izraelska vlada "pretila poslednjih godina da će zatvoriti Kan".

Takmičenje za Pesmu Evrovizije biće održano od 7. do 11. maja u Švedskoj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve