Scena
25.12.2021. 11:05
Tanjug

"Štefica Cvek"

"Pobunjene čitateljke" ustanovile novu književnu nagradu

Čitanje, knjiga 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Udruženje “Pobunjene čitateljke” dodeliće u januaru naredne godine upravo ustanovljenu regionalnu književnu nagradu "Štefica Cvek”, saopšteno je iz direkcije tog uduženja iz Beograda.

Kako navode, odluka da se nagrada nazove po liku iz romana Dubravke Ugrešić “Štefica Cvek u raljama života”, doneta je ne samo zato što je autorka prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već i zbog toga što je u pitanju klasik jugoslovenske književnosti i neizbežan deo regionalne feminističke lektire.

“Pobunjene čitateljke” za naziv ove nagrade dobile su odobrenje od same autorke kultnog romana.

Godinama unazad ovo udruženje prati domaću i regionalnu književnu produkciju i intervenišu u prostoru javne kulturne politike koji često zanemaruje žensko stvaralaštvo.

Ove jeseni odlučile su da nastave rad na afirmaciji ženskog stvaralaštava, a jedna od ključnih aktivnosti u tom pravcu jeste osnivanje spomenute književne nagrade.

Osnivanje nagrade podrazumeva istraživanje regionalne književne scene i prikupljanje preporuka knjiga od 50 kulturnih radnika i radnica iz zemalja regiona, kao što su pisci, kritičari, urednici, novinari.

Nagrada "Štefica Cvek” ustanovljena je kao regionalno priznanje, a ove godine pokrivaće prozne knjige objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021.

“Pobunjene čitateljke” na osnovu obavljenog istraživanja i analize preporuka neće dodeliti samo jednu nagradu, već će napraviti izbor knjiga za koje smatraju da su vredne pažnje, jer samo priznanje nije takmičarskog karaktera.

Fokus će biti na proznim ostvarenjima - romani i zbirke kratkih priča, pobunjene književnosti, odnosno književnosti koja se bavi ženskim, feminističkim i drugim temama, ali su dobrodošla i dela manjinske književnosti, kao i dela koja su estetski inovativna.

Osnivanje nagrade "Štefica Cvek” podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija “Jelena Šantić”.

Udruženje “Pobunjene čitateljke” postoji od 2014. godine.

Misija udruženja je ohrabrivanje mladih kritičarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u postjugoslovenskom književnom polju koje je, kako smatraju, često pod uticajem patrijarhalnih, seksističkih ili nacionalističkih obrazaca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Štefica Cvek smeštena u Beogradu - jedva čekamo to da vidimo!
Štefica Cvek

Pozorište

21.10.2021. 22:05

Štefica Cvek smeštena u Beogradu - jedva čekamo to da vidimo!

Premijera predstave “U raljama života” Dubravke Ugrešić, u režiji Andreja Nosova, biće izvedena u subotu, 23. oktobra na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, najavljeno je na konferenciji za medije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve