Scena
30.12.2022. 14:09
Beta-AFP

Svet mode

"Počivaj u panku", opraštanje od Vivijen Vestvud

1
Izvor: BETA/Pool PA / Fiona Hanson

Svet mode - od Stele Makartni, Viktorije Bekam do Klaudije Šifer i Žan-Šarla de Kastelbažaka, oplakuje englesku modnu kreatorku i poslovnu ženu Vivijen Vestvud koja je od panka i novog talasa stvorila vodeći trend.

Vestvud kojoj je britanska kraljica Elizabeta Druga zbog zasluga dala titulu Dame, što je ekvivalent tituli Viteza za muškarce, u četvrtak je u 82. godini umrla u svom domu u Londonu.

"Opsesija Vivijen Vestvud je bila da promeni naše navike menjajući svet", rekao je za AFP francuski modni kreator De Kastelbažak, pozdravljajući "tu divnu, hrabru ženu, odlučnu u svojim uverenjima" koja je bila ultra politizovana i aktivna u borbi za očuvanje životne koline.

Po njegovim rečima, snaga Vidijen Vestvud je bila to što nije govorila samo o modi, već i o savesti, i podsetio da se ona borila protiv hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Ta kreatorka je napravila venčanicu za Asanžovu suprugu Stelu, koja joj je na Twitter-u odala poštu.

Muzičar Boj Džordž je na Twitter-u napisao da je modna industrija umela da se ruga toj kreatorki koja je "nesporno neprikosnovena kraljica britanske mode".

Kreatorka Stela Makartni je rekla da je Vestvud bila "jedna od retkih simbola britanske mode" i da je "izmislila pank modu".

Američka glumica Džejmi Li Kertis je napisala na društvenim mrežama: "Počivaj u panku", a manekenka Klodija Šifer smatra da je Vetsvud bila "genije jedinstvenog, nažalost neponovljivog glasa".

Vestvud je bila u vezi sa bivšim menadžerom "Seks Pistolsa", Malkom Maklarenom i zajedno su 1971. godine otvorili prodavnicu odeće u koju su redovno dolazili članovi tog pank benda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Umrla modna ikona Vivijen Vestvud
1

U 82. godini

29.12.2022. 23:20

Umrla modna ikona Vivijen Vestvud

Modna kreatorka Vivijen Vestvud umrla je u 82. godini, preneo je BBC.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve