Scena
21.01.2021. 18:06
R. E.

"POLEKSIJA, VOLIM VAS": Izložba u domu Jevrema Grujića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Remek dela Stevana Steve Todorovića i njegove supruge Poleksije, izložena su  u beogradskom Domu Jevrema Grujića, a postavka "Poleksija, volim Vas" biće otvorena do 28. marta 2021. godine.
Steva i Poleksija Todorović osnovali su zajednički prvu slikarsku školu u Srbiji i bili prvi preduzetnički umetnički par u našoj zemlji.
Naziv izložbe "Poleksija, volim Vas" upućuje na intiman i privatan odnos dva umetnika, međusobno podržavanje i razumevanje, ljubavnu priču koja je trajala punih 75 godina, a koja je nezaobilazan stub kulturnog i društvenog života Srbije tokom druge polovine 19. veka.
Autoportret, Steva Todorovic
Todorović je jedno od vodećih imena u našoj istoriji umetnosti, uz Paju Jovanovića i Uroša Predića. Pored istaknutog slikarskog rada i ikonopisanja, po čemu je bio najpoznatiji, uz Кornelija Stankovića osnivač je i Prvog pevačkog društva, jedan od pokretača prvih pozorišta u Srbiji, začetnik ideje o važnosti fizičkog obrazovanja  i osnivač Prvog srpskog društva za gimnastiku i mačevanje.
Međutim, malo je  poznato, da je on sve vreme stvarao sa suprugom Poleksijom, koja je takođe bila umetnica i iza sebe ostavila veliki broj remek dela, koja nismo imali prilike često da vidimo. Neka od njih na ovoj izložbi biće prikazana po prvi put.
Poleksija Todorovic, zena u nosnji
Poleksija Todorović bila je jedna od najobrazovanijih žena toga doba, ćerka Matije Bana, srpskog diplomate, pedagoga i književnika.
Suprugu Stevi je pomagala u izradi velikog broja dela, slikala je pretežno ikone, portrete i pejzaže i bila prva žena koja je samostalno oslikala ceo ikonostas 1880. godine u dvorišnoj kapelici Svete Natalije, Više ženske škole.
Pored portreta, izloženi su i predmeti za mačevanje, dokumenta i fotografije ikonostasa na kojima su Steva i Poleksija zajedno radili, a postavljena je i multimedijalna aplikacija uz koju se upoznajete sa likom kraljice Natalije sa čuvenog portreta Steve Todorovića, poznatijeg kao srpska Mona Liza.
Poleksija volim Vas3
Zbog aktuelne situacije, posetioci će u manjim grupama moći da posete izložbu, a uz kartu biće posluženi kafom ili čajem  kao i čuvenom tortom kraljice Natalije, koja se pravi po originalnom receptu iz 1880. godine.
Izložba je otvorena  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, autor projekta je Alek Conić, a autori postavke: Ružica Opačić i Lazar Šećerović. Radno vreme muzeja je četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova, a subotom od 11-16 časova, a vođene posete su na svakih sat vremena.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve