Scena
20.11.2021. 15:40
21.11.2021. 00:38
Tanjug

Festival u Brčkom

Povlačenje predstava zbog Lečića: Ne želimo da budemo saučesnici

pozorište
Izvor: Shutterstock

Ekipa predstave "64", autorke Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i u produkciji Atelja 212 iz Beograda, neće učestvovati u daljim aktivnostima Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, pošto su saznali da je član festivalskog žirija glumac Branislav Lečić, kaže se u proglasu ekipe. Takođe, iz istog razloga sa festivala su se povukli reditelj predstave "Šindlerov lift“ Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić.

"Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo", piše u proglasu koji je dramaturškinja Biljana Srbljanović objavila na svom Facebook profilu, navodeći da je pročitan u petak na 38. regionalnim "Susretima pozorišta/kazališta" u Brčkom, u kome se kaže da su obavešetni "samo sat vremena pre početka predstave da je Lečić član žirija".

Kako se navodi u proglasu, Atelje je predstavu odigrao u Brčkom "samo iz poštovanja prema publici", i dodaje se: "Nadamo se da ćete razumeti zašto nećemo učestvovati u ostalim aktivnostima festivala".

Glumica Štajnfeld je pre nekoliko meseci optužila Lečića za silovanje, ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu ocenilo da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo. Prigovor Štajnfeld na odluku tužilaštva potom je odbio Apelacioni javni tužilac.

Na navode iz proglasa, Lečić je odgovorio na svom Facebook profilu navodeći da se "desila neprijatna scena" u Brčkom, kada je posle predstave Ateljea 212 izašla Stojanović i pred glumcima rekla da ne žele da ih ocenjuje u žiriju jer, kako je navela, glumac napada grupu medija i optužuje Štajnfeld.

"Posle ovoga, napisao sam Alisi poruku, jer sam je voleo i cenio i kao reditelja i kao osobu. Rekao sam joj kako je to čudno da postoji samo jedna opcija - da sam kriv, a ne postoji opcija da je Danijela lagala. I to bez obrzira na pravosnažnu odluku o odbacivanju krivične prijave i brdo dokaza koji ne samo da pokazuju da nema elemenata da sam učinio to za šta me je optužila", naveo je Lečić.

Glumac je istakao da je na delu "zamena teza", jer je njega "napala grupa medija u stravičnoj kampanji koja je trajala punih pet meseci u punom intenzitetu, a nastavila i posle, evo tri meseca nakon službene odluke Tužilaštva".

"Ne, ne optužujem Danijelu. Opet obrnuto. Ona je mene optužila javno, a i krivično prijavila policiji i Tužilaštvu. Ja se branim. Da li mi treba oduzeti pravo i da se branim posle svih napada i optužbi koje su pljuštale na moj račun mesecima nemilosrdno, dok sam ćutao i čekao da sve zvanično bude završeno?", upitao je Lečić.

On je naveo da neće ćutati niti biti ravnodušan, jer su na njegovoj strani "i pravda i istina i pravo".

"Šta je na strani vas koji želite da postanete glasni aktivisti i borci na moj račun, iako znate da nisam kriv? Ima sigurno nešto što je uz vas, ali pravo i istina nisu, to je sigurno", zaključio je Lečić.

Nakon što je ekipa predstave "64" objavila da neće učestvovati u daljim aktivnostima 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom jer je član žirija glumac Branislav Lečić, iz istog razloga sa festivala su se povukli reditelj predstave "Šindlerov lift“ Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić.

Mladenović i Cvijetić su u poruci organizatorima ove manifestacije, koju je reditelj objavio na Facebooku, naveli da su se radovali što će predstava "Šindlerov lift", koju su kreirali zajedno sa ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, učestvovati na festivalu, ali da su onda saznali da je Lečić član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom.

"Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet", naveli su Mladenović i Cvijetić.

Oni smatraju da bi učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi, kako su naveli, "osoba ovakvog moralnog profila", postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bi se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.

"Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve", obrazložili su oni.

Kako su dodali, jedan od najpotresnijih delova romana je onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini "koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije".

"U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka", poručili su Mladenović i Cvijetić.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je Lečić rekao nakon što je odbačena krivična prijava
Branislav Lečić

"Zabrinut sam"

13.07.2021. 17:24

Šta je Lečić rekao nakon što je odbačena krivična prijava

"Ne osećam se kao pobednik", poručio je glumac Branislav Lečić nakon što je Više javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv njega podela glumica Danijela Štajnfeld.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-1°C
19.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve