Scena
22.03.2023. 14:05
R.E./Tanjug

Umetnost i realnost

Šta se to dešava sa pozorištem "Boško Buha" (VIDEO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Marija Mladjen

Prethodnih dana u pozorištu "Boško Buha", ali i ispred - gužva. Okupili su se glumci i ostali zaposleni. Razlog - neslaganje sa odlukom da se pozorište preseli u Beograd na vodi jer taj prostor, kako tvrde ljudi iz "Buhe", ne zadovoljava potrebe za funkcionisanje pozorišta.

"Pozorište Boško Buha traži da se u najkraćem roku, za najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravna situacija jer je to preduslov za početak rekonstrukcije. Ukoliko se to ne dogodi bićemo prinuđeni da preduzmemo dalje korake“, naveo je kolektiv pozorišta "Boško Buha" u zvaničnom saopštenju.

Takođe je objašnjeno i da su iz ovog pozorišta prihvatili prvobitnu ponudu da prostor na Savskom trgu koriste privremeno, kao dodatnu scenu, ali da je ta zgrada "pravljena za kompletno manje pozorište i da ne odgovara pozorištu Boško Buha".

Inače, prostor na Trgu Republike napušten je još 2015. godine, zbog rekonstrukcije. Zatim je 2017. godine, "Rubin Kruševac" u katastru uknjižio prostor foajea i sale pozorišta, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće "Butik Kruševac", navedeno je takođe u saopštenju pozorišta, u kojem stoji i sledeće:

"Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje pozorište Boško Buha ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo“.

Međutim, u utorak je stiglo i saopštenje Republičkog geodetskog zavoda u kojem se kaže da greške, ipak, nema i da su sve promene nosioca prava izvršene na osnovu dostavljenih podobnih isprava.

U tom saopštenju navodi se da je poslovni prostor površine 530 metara kvadratnih, koji se nalazi u prizemlju stambeno-poslovne zgrade na adresi Trg Republike 3, upisan u katastar nepokretnosti kao javna svojina Grada Beograda s pravom korišćenja opštine Stari grad u udelu od 30023/53000 i kao svojina preduzeća Boutique 1 iz Кruševca u udelu od 22977/53000.

RGZ ističe da je vlasništvo nad navedenom nekretninom upisano na temelju dostavljenih isprava u skladu sa zakonom.

boško buha, ATA, 22. 3. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Marija Mladjen

"Upis firme Rubin iz ruševca izvršen je na osnovu presude Privrednog suda u Beogradu od 27. aprila 2016. godine i presude Privrednog apelacionog suda od 11. januara 2017. godine, kojom je utvrđeno da je Rubin vlasnik predmetnog poslovnog prostora u idealnom delu od 22977/53000", napominje se u saopštenju.

Dodaje se da je upis preduzeća "Butik 1" iz ruševca, umesto dosada upisane firme "Rubin" iz ruševca, izvršen rešenjem SN Stari grad od 20. decembra 2021. godine na osnovu odluke o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću, koju je potvrdio javni beležnik Miodrag Đukanović 9. novembra 2015. godine i rešenja Agencije za privredne registre od 12. novembra 2015. godine.

Rešenje SN Stari grad poslato je strankama u postupku i na njega nije bilo žalbe.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Moguće gašenje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu
pozorište

Vojvodina

02.12.2022. 16:08

Moguće gašenje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu

Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, koja okuplja sva pozorišta u Pokrajini, apelovalo je na nadležne da obrate pažnju na kulturni značaj Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, "koji svojom dugovečnošću, kvalitetom i važnošću zaslužuje bolje odluke".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve