Scena
03.08.2021. 19:00
Tanjug

Ne propustite

Pozorište na otvorenom: Program za avgust

pozorište
Izvor: Shutterstock

Novo pozorište na otvorenom “Teatrijum” u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu, objavilo je program za avgust.

Monodrama “Milunka Savić” sa Vesnom Stanković je na repertoaru u sredu 4. avgusta, dok 5. avgusta gostuje monodrame “Oj, živote” glumca Željka Dimića, ili Džeka Dimiča, koji je svoju karijeru gradio u Americi.

Nastala prema tekstu Josipa Pejakovića, ovo je priča o čoveku koji dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču umesto svog mlađeg brata počinioca ubistva s predumišljajem.

Protagonista monodrame na komediografski način govori svoju muku i veoma emotivno iznova proživljava sve što mu se tokom odsluženja kazne dogodilo, a prepoznatljivim bosanskim dijalektom glumac pripoveda kroz glavni lik, ali i kroz sve likove sa kojima se njegov protagonista susreće.

Predstava u adaptaciji i režiji Dimiča je do sada igrana u Los Anđelesu, Čikagu, Njujorku, Bosanskoj Dubici, a u junu 2019. godine i premijerno u Beogradu u klubu “Polet”.

Sav prihod od prodatih karata biće uplaćen Solidarnoj kuhinji, a komad će biti uskoro odigran i u Novom Sadu, Pirotu, kao i rodnom gradu glumca - Bosanskoj Dubici.

Naredne večeri, 6. avgusta na programu će biti monodrama “Odbrojavanje” u izvođenju glumice Maje Šarenac, koja je, zapravo, zbir kolumni dramske autorke Tene Štivičić, nastalih u periodu od proteklih pet godina. Delo govori o emancipaciji i traženju identiteta žene u svetu koji je nastao po pravilima jačeg pola.

Autorsko veče stand-up komedije 7. avgusta rezervisano je za glumicu Marianu Aranđelović, koja na duhovit način predstavlja svakodnevne frustracije pojedinca u odnosu na savremeno društvo, međuljudske odnose ili socijalne vrednosti.

Komad sa tri lica "Sirena i Viktorija” ruskog pisca Aleksandra Galina, na programu je 8. avgusta. Režiju potpisuje i glumac u ovoj socijalnoj komediji zabune - Radoslav Rale Milenković, a uz njega igraju Tatjana Kecman i Milena Pavlović.

Kolažna kabaretska priča "Ljubavni vremeplov” će biti izvedena 9. avgusta, kao portret o čuvenim ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara i glumaca - od Ðure Jakšića, Laze Kostića i Lenke Dunđerski, preko Jovana Dučića, Alekse Šantića, Disa, Alekse Šantića, Milutina Milankovića, Desanke Maksimović, do Dragana Nikolića i Milene Dravić.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja, i gradske opštine Stari Grad. Upravnik pozorišta je glumac Vladan Gajović, član Narodnog pozorišta u Beogradu, a plan je da do 31. avgusta Teatrijum ima više od 50 izvođenja svojih predstava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Američka pozorišta ukinula obavezno nošenje maski
Pozorište

Za sve vakcinisane

29.05.2021. 15:20

Američka pozorišta ukinula obavezno nošenje maski

TRI vodeća američka lanca kinodvorana saopštila su da su, u skladu s najnovijim smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ukinula obavezu nošenja maske za sve koji su primili punu dozu cjepiva protiv Covid-19.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve