Scena
23.04.2023. 16:50
RTS

Autor "Zakleo se bumbar"

Preminuo kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc

1
Izvor: Shutterstock

Srpski kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc preminuo je u 90. godini.

Mirko Šouc je muzičar koji je svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled, popularnost i obeležio ceo jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina dvadesetog veka.

Rođen je 1933. godine u Zemunu, a već sa pet godina imao je prvi profesionalni nastup.

Diplomirao je 1960. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, na teoretskom odseku sa klavirom kao glavnim predmetom u klasi prof. Milice Marijanović i Marka Tajčevića.

Jedan je od začetnika, najpoznatijih kompozitora i interpretatora džez muzike na ovim prostorima, a naročito je poznat i cenjen kao virtuoz na džez harmonici.

Autor je preko 200 naslova različitih žanrova (džez, dečija, zabavna i muzika u duhu starogradskih pesama).

Veliki deo stvaralaštva posvetio je dečjoj muzici, a najpoznatija pesma mu je "Zakleo se bumbar", jedna od najomiljenijih i najizvođenijih na ovim prostorima.

Za svoj stvaralački rad nagrađen je brojnim, prestižnijim nagradama: Nagrada za životno delo Internacionalnog džez festivala Nišvil, Orden rada sa zlatnim vencemNagrada Udruženja kompozitora za životno delo, Zlatni ključ (nagrada za trajni doprinos dečjem stvaralaštvu), Povelja udruženja džez muzičara, Zlatni mikrofon (nagrada Radio Beograda), nagrada "Car Konstantin".

Među prvim je dobitnicima nacionalne penzije, koja se dodeljuje kao priznanje umetnicima koji su svojim stvaralaštvom dali vrhunski doprinos srpskoj kulturi.

Datum sahrane i komemoracije Mirka Šouca biće naknadno objavljeni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve