Scena
25.04.2023. 18:04
Lena Munitlak

"Air"

Priča o Džordanu bez Džordana

Majkl Džordan
Izvor: Shutterstock/Everett Collection

Kada je reč o biografskim filmovima iz sveta sporta, navikli smo da gledamo priče o sportistima koji su napornim radom i posvećenošću dostigli rezultate i slavu. U slučaju filma „Air“, priča je malo drugačija jer u centru priče nije slavni sportista, već Soni Vakaro, "Najkov" stručnjak za regrutovanje talenata.

Ovaj film pun je energije, dok priča priču o čoveku koji se neumorno bori da sklopi ugovor veka. Naravno, od početka znamo da je Vakaro u tome uspeo: Majkl Džordan je postao superzvezda i verovatno najveći košarkaš u istoriji ove igre, a „Air Jordan“, patike koje filmu daju naslov, postale su najpoznatije i najpoželjnije patike svih vremena.

Ako već znamo ishod filma, šta ga onda čini vrednim gledanja i šta u njemu to novo možemo da saznamo?

U odgovoru na ovo pitanje krije se jedan zajednički činilac, a to je režiserska sposobnost Bena Afleka. On je pri pravljenju ovog filma insistirao na dobrom scenariju, veteranima glumišta koji svoje uloge iznose besprekorno, ali i ljudima koji stoje iza kamere, poput, na primer, Roberta Ričardsona, kinematografa koji je radio rame uz rame sa drugim velikim imenima u industriji, Skorsezeom i Tarantinom.

"Air", sve to spaja u izuzetno zabavnom paketu, pomalo nostalgičnom, živahnom i prijatnom za gledanje. Radeći po scenariju Aleksa Konverija, Aflek priča priču o tome kako je „Najk“ privukao Džordana kreirajući patiku koja nije bila samo za njega, već je i postala svojstven deo njegovog brenda i zauvek se vezala za njegovo ime.

Kritike na račun ovog filma često se odnose na to da deluje kao dvočasovna reklama za patike, i iako se u nekim trenucima stvarno tako čini, onim gledaocima koji uživaju u posmatranju procesa stvaranja brenda i građenju onoga što će kasnije postati legendarna kolaboracija, ovaj film pruža odličan pogled iza kulisa.

Godina je 1984, a "Najkov" košarkaški sektor je zapostavljen unutar kompanije sa sedištem u Oregonu.

"Najk" je takođe manje uspešan u poređenju sa najjačim konkurentima, koji su u to vreme bili "Konvers" i "Adidas". Vakaro, međutim, zna da ugovor sa Džordanom može sve to da promeni, a većina filma "Air" se sastoji u tome da on ubeđuje sve oko sebe u tu ideju.

Majkl DŽordan
Izvor: Shutterstock/lev radin

To uključuje direktora marketinga Roba Strasera (Džejson Bejtmen), igrača koji je postao izvršni direktor, Hauarda Vajta (Kris Taker), Džordanovog ekscentričnog agenta, Dejvida Falka (Kris Mesina) i konačno, Džordanovu ponosnu i zaštitnički nastrojenu majku Deloris, koju tumači Viola Dejvis, čija uloga u filmu donosi određeni nivo težine i mudrosti.

U filmu se pojavljuje i glumac Metju Maher, koji svakom filmu u kojem se nađe donosi poseban šarm, a u ovom ostvarenju igra pomalo čudnog gurua za dizajn Pitera Mura.

Dok gledamo film, ni u jednom trenutku nam ne da da zaboravimo da se dešava sredinom osamdesetih godina jer je apsolutno napakovan nostalgičnim pesmama, referencama iz popularne kulture i mode koja uporno podseća na godine o kojima govori.

U nabacivanju tih elemenata Aflek je možda čak i preterao. Kao da duga uvodna montaža u kojoj se pojavljuju čuvene lutke "Cabbage Patch Kids", Hulk Hogan, predsednik Ronald Regan, princeza Dajana nije bila dovoljna, Aflek je u prelazne scene filma uklopio i mnoge druge relikvije tog vremena.

Povrh svega film je kao kompilacija najvećih hitova osamdesetih u izvođenju bendova poput "Violent Femmes", "Dire Straits" i izvođača kao što su Sidni Loper i Čaka Kan. Stoga, ukoliko gajite nostalgiju prema tom vremenu, ovaj film je možda baš pun pogodak za gledanje.

S obzirom na to da film govori o Majklu Džordanu i njegovim čuvenim patikama, čovek bi pomislio da ćemo Džordana lično upoznati na početku filma, međutim, vreme odmiče, a od Džordana vidimo samo mutnu siluetu.

Umesto na košarkaša, "Air" se fokusira na Sonija Vakara, kojeg igra Met Dejmon, koji planira da potpiše ugovor o saradnji sa novom zvezdom NBA Majklom Džordanom, za kojeg je namerio da bude novo lice "Najkovog" brenda patika.

Ideja da se napravi film tako blisko povezan sa životom Majkla Džordana mogla bi razumljivo da stvori očekivanje da legendarni košarkaš ima glavnu ili makar veliku ulogu u narativu. Ali očigledno nije tako.

Kada je upitan zašto, režiser Ben Aflek je u intervjuu za "Holivud riporter" objasnio kako misli da bi publici previše pažnje oduzelo biranje glumca za tako značajnu sportsku ličnost, posebno još za njegovog života. Na kraju je odlučeno da se priča fokusira na korporativnu stranu ove kolaboracije, kako bi se publici prikazalo ono što možda još uvek ne zna, a i kako se ne bi ponavljale stare priče o Džordanovom usponu u status šestostrukog NBA šampiona.

Reditelj, koji u filmu igra i osnivača i izvršnog direktora "Najka" Fila Najta, bio je zabrinut da bi publika odmah odbacila ideju da bilo koji glumac može verodostojno da odglumi Majkla Džordana.

Uključivanje Majkla Džordana u "Air" verovatno bi dovelo do toga da njegov lik postane centralni fokus filma, što potpuno menja zamisao koju je film Bena Afleka imao, kao i temu koju je želeo da istražuje.

Izostavljajući ga iz filma, "Air" umesto toga uspeva da ojača nasleđe i kultni status Majkla Džordana. Ta moćna mističnost i nedodirljivi kvalitet Majkla Džordana samo se pojačavaju njegovim odsustvom jer ukazuju na visok standard koji bi bilo potrebno dostići da se on sam verodostojno prikaže na velikom platnu.

Naravno, kao i sa svakom ekranizacijom stvarnih događaja i likova, uvek postoji kontroverza oko toga šta je od iznetih podataka tačno, a šta nije. Bilo kako bilo, "Air" predstavlja zanimljivu priču ispričanu iz neočekivanog ugla sredovečnog menadžera sportske kompanije.

Glumačka ekipa koja ga nosi dovoljno je jaka da zadrži pažnju i zainteresovanost gledalaca, čak i kada sama priča malo zapne ili nostalgična osvrtanja postanu previše upadljiva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jokić dobio Džordana (VIDEO)
1

Zaslužena nagrada

15.12.2022. 14:16

Jokić dobio Džordana (VIDEO)

MVP NBA lige primio je zasluženu nagradu - prvi "Trofej Majkl Džordan".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve