Scena
04.07.2023. 21:10
R.E

Radovi na Velikoj sceni

Renovira se Narodno pozorište

Narodno pozorište
Izvor: Shutterstock

U Narodnom pozorištu u Beogradu započeli su radovi na rekonstrukciji gledališta Velike scene koji će tom prostoru dati potpuno novi, reprezentativni sjaj i izgled.

Upravnik Svetislav Goncić izrazio je zadovoljstvo što će velelepna sala napokon, posle dugo vremena, zasijati u novom ruhu, kao moderno opremljen pozorišni sektor.

"Radujemo se što ćemo na jesen, novu sezonu dočekati sa novim gledalištem. Ova rekonstrukcija predstavlja nastavak radova na investicionom održavanju i unapređenju uslova rada i boravka u zgradi. Pre toga, uradili smo kapitalni posao, a to je uvođenje centralnog grejanja i prelaženje sa prljavih tehnologija na daljinsko grejanje. Takođe, bavićemo se i kompletnim vodovodnim sistemom na kome se nije radilo od kraja 80-tih, kao i svim drugim sistemima koji utiču na zdravlje kako naših zaposlenih, tako i sugrađana i naše drage publike", izjavio je Svetislav Goncić.

1
Izvor: Narodno pozorište u Beogradu

Tehnički direktor Narodnog pozorišta Mališa Đurašinović podsetio je da su to "prvi obimniji radovi“ u prostoru Velike scene od 1989. godine, odnosno od otvaranja zgrade posle višegodišnjeg renoviranja.

"Dakle, pune 34 godine, osim povremenih tapaciranja dotrajalih sedišta, ovde ništa nije rađeno u tako velikom obimu. Ovoga puta, radovima će biti obuhvaćena kompletna zamena svih fotelja u parteru, na prvoj, drugoj i trećoj galeriji, kao i postavljanje novih tepiha unutar sale i po hodnicima galerija. Takođe, uradićemo i reparaciju svih stolica iz loža koja podrazumeva ponovno tapaciranje, peskiranje, nanošenje nove farbe i lakiranje. Rekonstrukcijom ćemo povećati komfor i obezbediti kvalitetne uslove gledanja predstava. Želimo da sala zablista u punom sjaju. Verujem da će naša verna publika u novoj sezoni uživati u ambijentu novog izdanja Velike scene Narodnog pozorišta", naglasio je Đurašinović.

1
Izvor: Narodno pozorište u Beogradu

"Radovima će biti obuhvaćeno i sređivanje poda na samoj sceni, odnosno reparacija njegovih oštećenih delova koji će, potom, biti ishoblovani i ofarbani“, najavljuje tehnički direktor Narodnog pozorišta i napominje da su prvog dana početka rekonstrukcije urađeni i atesti za dizalice i sve pokretne mehanizme na sceni koji važe naredne tri godine.

Planirano je da radovi, za koja su sredstva izdvojena iz budžeta Republike Srbije, odnosno Ministarstva kulture, budu završeni u narednih mesec i po dana, do 15. avgusta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I ovog leta posetite pozornicu pod lipama - pozorište Teatrijum
1

Od 1. jula

27.06.2023. 22:10

I ovog leta posetite pozornicu pod lipama - pozorište Teatrijum

Pozorište Teatrijum će nakon uspešnih sezona 2021. i 2022. i ovog leta otvoriti svoja vrata za ljubitelje teatra u dvorištu Beogradskog Univerziteta na Letnjoj sceni u Kapetan Mišinom zdanju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve