Scena
09.02.2024. 14:51
Beta

Saopštenje ministarstva

Rešena sudbina Muzeja automobila (FOTO)

oldtajmeri, ata
Izvor: ATAIMAGES / S.S.

Muzej automobila u Beogradu postaće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara, dogovoreno je na sastanku ministarke kulture Maje Gojković sa direktorima te dve ustanove, Bogdanom Petkovićem i Zoranom Levićem.

Kako je posle sastanka saopštilo Ministarstvo kulture, sporazum o realizaciji tog dogovora biće potpisan naredne nedelje.

"Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a ministar kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike, u bliskoj saradnji, radiće na iznalasku najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji popis je u toku", piše u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će, u skladu sa željom direktora Muzeja automobila i članova porodice Petković da ta ustanova bude u nadležnosti države, Vladi Srbije predložiti da donese takvu odluku.

Dodaje se da će sa dva muzeja raditi na pronalaženju rešenja za trajni izlagački prostor kao i da će Muzej nauke i tehnike, nakon dostavljenog popisa, izdati rešenje o utvrđivanju zbirke za kulturno dobro.

Muzej automobila u Beogradu, u kojem se nalazi zbirka nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, prinudno je iseljena iz prostora u Ulici Majke Jevrosime, jer je zgrada u kojoj se nalazi, po osnovu restitucije, vraćena prvobitnim vlasnicima.

"Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljnjeg će biti nedostupni javnosti", saopštio je ranije Srpski savez za istorijska vozila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve