Scena
21.03.2023. 23:26
Beta

Veliko otvaranje

Sada i zvanično: Čačak je prva nacionalna prestonica kulture! (FOTO)

1
Izvor: Beta / Ministarstvo kulture / Dario Konstantinovic

Grad Čačak u utorak uveče je zvanično postao prva nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu, u okviru čega će predstaviti svoju istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i manje poznate gradske priče.

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je na otvaranju na gradskom trgu da će Čačak od večeras i tokom cele godine biti centar kulture i umetnosti Srbije, prenelo je ministarstvo u saopštenju.

"Pored savremenih formi stvaralaštva, brojni programi i sadržaji predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačnom i upečatljivom", kazala je Gojković.

Gojković je podsetila da Projekat prestonice kulture obuhvata i izgradnju ustanova kulture, poput Muzeja košarke i Kulturnog inkubatora, razvoj arheoloških lokaliteta i rekonstrukcija urbanih celina kao što je plato Nadežde Petrović.

Istakla je pojedine znamenite Čačane kao što su Tanasko Rajić i Stepa Stepanović, glumci Sonja Savić i Miodrag Radovanović Mrgud, muzičari Radomir Mihajlović Točak i Bora Đorđević, filmski režiseri Puriša Đorđević i Miloš Radivojević, košarkaši Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović, brojni umetnici i druge znamenite ličnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Biblioteka u Čačku proslavlja veliki jubilej
Gradska biblioteka CACAK, zgrada

"Vladislav Petković Dis”

08.03.2023. 21:20

Biblioteka u Čačku proslavlja veliki jubilej

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis” u Čačku proslavlja 175 godina postojanja i ovom prilikom poziva publiku na svečano otvaranje izložbe "Utočište reči, pribežište smisla” autora dr Bogdana Trifunovića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve