Scena
06.09.2021. 10:52
Tanjug

Pismo rešilo sve

Sahrana Mikisa Teodorakisa: Rešen porodični spor

Mikis Teodorakis, 6. 9. 2021.
Izvor: ANA-MPA / SIMELA PANTZARTZI

Grčki kompozitor Mikis Teodorakis biće sahranjen 9. septembra u Hanji na Kritu, pored svojih roditelja i brata, što je i bila njegova želja, saopštila je Komunistička partija Grčke.

Oko mesta sahrane Teodorakisa, koji je preminuo 2. septembra, izbio je porodični spor. Njegova kćerka je rekla da će Teodorakis biti sahranjen u selu Vrahati, blizu Korinta, gde je imao kuću, ali je njegov sin saopštio da će porodica poštovati želju kompozitora, prenosi AP.

Teodorakis je napisao pismo gradonačelniku Hanije 2013. godine, u kojem je naveo da želi da bude sahranjen na groblju u mestu Galatasu, zapadno od Hanije, odakle potiče njegov otac.

Prema navodima političkog biroa Komunističke partije Grčke, telo Teodorakisa biće od ponedeljka izloženo u Metropolitanskoj katedrali u Atini, a "oproštajna ceremonija" biće održana u sredu popodne. Kasnije tog dana, telo grčkog kompozitora biće prebačeno avionom na Krit, prenosi AP. Opelo i sahrana biće održani u četvrtak.

Teodorakis je iza sebe je ostavio izuzetno bogatu umetničku zaostavštinu, a među muzikom koju je radio za brojne svetske filmove nalazi se i jugoslovenski "Sutjeska", dok je 1999. godine javno iskazao protivljenje NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Srbiju.

Teodorakisov opus obuhvata brojne simfonije, opere, balete, kantate i oratorijume, za koje je nadahnuće crpeo često iz grčke narodne muzike, a u svetu je ostao poznat po komponovanju za filmove kao što su "Z" (1969) i "Serpiko" (1973), dok je najprepoznatljivija ostala čuvena tema "Grka Zorbe" (1964), u kome je ikoničnu ulogu i ples odigrao Entoni Kvin.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo Mikis Teodorakis, veliki prijatelj Srbije (VIDEO)
Mikis Teodorakis, 2. 9. 2021.

Otac Sirtakija

02.09.2021. 11:26

Preminuo Mikis Teodorakis, veliki prijatelj Srbije (VIDEO)

Grčki kompozitor Mikis Teodorakis, najpoznatiji svetskoj javnosti po muzici iz filma "Grk Zorba", preminuo je u Atini u 96. godini, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture. "Danas smo izgubili deo grčke duše", poručila je ministarka Lina Mendoni.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-8°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve