Scena
28.01.2024. 17:10
Mihailo Paunović

Spremite se...

Serije koje ćemo "bindžovati" 2024: Povratak velikih naslova

1
Izvor: Shutterstock

Ako se po jutru dan poznaje, 2024. godina trebalo bi da nam donese kvalitetan sadržaj. Teško da ćemo skoro dočekati velike serije poput "Naslednika", ali nam makar preostaju poslednje sezone starih hitova sa spiska kultnih serija.

Sudeći po ishodu "Zlatnog globusa" i "Emija", dva događaja koja ljubitelji serija uvek sa velikim nestrpljenjem iščekuju, prethodnu godinu je definitivno obeležila poslednja sezona serije "Naslednici". Nikakav drugačiji scenario se nije ni očekivao. Jedna od najvećih serija ikada snimljenih je završena na najbolji mogući način. Nameće se pitanje da li je to poslednja velika serija koju smo gledali? 

Jedno je sigurno, porodica Roj će ponosno, rame uz rame, stajati na HBO platformi pored porodice Soprano. Zapravo, bilo bi vrlo zanimljivo videti razgovor Tonija i Logana... A pošto se to na veliku žalost neće desiti, ostaje još nekoliko značajnih naslova, makar po dugotrajnosti i popularnosti, ako ne u potpunosti po kontinuiranom kvalitetu, koje možemo i dalje da pratimo i u 2024. godini. To su, sada već kultne serije "Fargo" i "True Detective". 

Za razliku od "Naslednika", ove serije su se u pojedinim sezonama susretale sa dramaturškim problemima, međutim sudeći po novim epizodama, izgleda da su se autori obe serije vratili na početni put. Svakako vredi odvojiti vreme i pogledati nove sezone ovih kultnih serija, a ako ih niste gledali uopšte, onda je sada pravo vreme za to. 

Pored ove dve serije, dugo smo čekali "Masters of the Air". Iako je u pitanju potpuno nova serija, s obzirom na uspeh autorskog tima i produkcije sa serijama "Braća po oružju" i "Pacifik", očekivanja publike su ogromna. Ove tri priče mogle su da budu različite sezone jedne antologijske serije, baš poput "Fargo" i "True Detective".

"Fargo"

"Fargo" je američka serija koja je premijerno emitovana 2014. godine, a inspirisana je istoimenim filmom braće Koen iz 1996. godine. Ovo je antologijska serija u kojoj svaka sezona predstavlja zasebnu priču s novim likovima, radnjom i mestom radnje. Serija je postala poznata po svom jedinstvenom tonu, mešavini crnog humora, neo-noara i mračne satire. Radnja svake sezone često se vrti oko običnih ljudi koji se upuštaju u zločin i potom se suočavaju s nesagledivim posledicama. "Fargo" je popularnost stekla zbog svoje inteligentne radnje, kompleksnih likova i izvanrednih glumačkih rola. Autori ovog kultnog ostvarenja su dovoljno uspeli, nakon ogromnog uspeha prve sezone, da zadrže kvalitet i publiku, tokom deset godina.

Radnja prve sezone serije "Fargo" smeštena je u Minesoti i prati prodavca osiguranja Lestera Nagarda, čiji se život naglo menja nakon susreta s manipulativnim putnikom po imenu Lorn Malvo. Lik Malva postao je jedan od najupečatljivijih i najzlokobnijih antagonista u svetu televizije. Svaka sezona "Farga" istražuje teme poput moralnosti, sudbine, korupcije i apsurda života, često koristeći sarkastičan ton i neočekivane obrte u priči. Serija je osvojila brojne nagrade, uključujući "Zlatni globus" za najbolju mini-seriju. 

Nakon lutanja, radnja serije se u poslednjoj sezoni koja je izašla početkom ove godine, na veliko oduševljenje fanova, vraća u Minesotu. Glumačku postavu čine Džuno Templ, Džon Ham i Dženifer Džejson Li.

Priča prati Doroti Dot Lion (Templ), naizgled običnu majku i domaćicu, čiji tajni prošli život počinje nasilno da se otkriva nakon jednog sukoba na sastanku školskog odbora. Nova sezona nastavlja tradiciju serije šokantnim nasiljem, stvarajući scene koje je nemoguće ignorisati.

Kreator i reditelj Noa Holi majstorski koristi jednostavne postupke, stvarajući atmosferu koja je benigna u stvarnom životu, ali zastrašujuća unutar sveta "Farga". U odnosu na prethodnu sezonu koja je bila prikazana u septembru 2020. godine, a koju je predvodio Kris Rok, nova sezona vraća autentičan "Fargo" doživljaj. Kritičari su primetili nedostatak čarolije u četvrtoj sezoni, dok se peti nastavak ponovno uspinje uzlaznom putanjom i pruža ono što "Fargo" čini izuzetnim – snažno razvijene likove, smeštene u Minesoti, uz vrlo specifičan humor.

"True Detective"

Nemoguće je pričati o velikim serijama a da se ne pomene "True Detective" koja je svoju popularnost stekla nezaboravnim dvojcem iz prve sezone koji čine Metju Mekonahi i Vudi Harelson. Serija je stvorila veliki uticaj na televizijsku industriju zbog svoje kompleksne radnje, izvanrednih glumačkih izvedbi i dubokih filozofskih tema. Svaka sezona "True Detective" predstavlja zasebnu priču s različitim likovima, radnjom i okruženjem, prateći detektive koji istražuju mračne i komplikovane zločine.

Međutim, nakon ogromnog uspeha prve sezone, usledio je pravi debakl za sve fanove u drugoj sezoni. Misteriozni mračni svet i autentični likovi su potpuno iščezli u sezoni koju su uprkos lošoj dramaturgiji glumački sjajno vodili Kolin Farel i Rejčel Mekadams. Međutim, treća sezona uspela je da vrati poverenje publike, dramaturškom strukturom, kompleksnim likovima koje muče velika egzistencijalna pitanja, kao i atmosferom zbog koje je ova serija u startu i zadobila tako ogromno poverenje kod gledalaca. 

Ono što izdvaja "True Detective" od drugih serija jesu duboka psihološka istraživanja likova, kompleksne pripovesti i atmosfera misterije koja obavija svaku sezonu.

Ako izuzmemo fijasko iz druge sezone, a sudeći po dve epizode nove sezone koje su izašle na platformi HBO izgleda da su autori zajedno sa sjajnom Džodi Foster na putu da u potpunosti povrate poverenje publike. Nova priča stare serije smeštena je na Aljasci za vreme polarne noći, a sudeći po objavljenim epizodama krije najveću misteriju do sada. U dubokim snegovima, obavijenim konstantnim mrakom, pod sumnjivim okolnostima nestala je cela grupa naučnika. Priča, atmosfera i likovi su dovoljno zanimljivi da bi bili dostojni naslova "True Detective". Ostaje samo da vidimo da li će tako biti i do kraja sezone.

"Masters of the Air"

Producentski dvojac Stiven Spilberg i Tom Henks vraća se na ratnu scenu serijom "Masters of the Air", istražujući 100. bombardersku grupu tokom Drugog svetskog rata.

Devetodelna mini-serija prati američke bombarderske pilote Osme vazduhoplovne snage tokom 1942–1945, istražujući hrabre misije koje su se odvijale na nebu iznad nacističke Nemačke.

Priča, zasnovana na knjizi Donalda L. Milera, usredsređuje se na 100. bombardersku grupu, poznatu kao "Krvava stotka". Njihovi hrabri piloti, među kojima se ističu likovi koje tumače Ostin Batler i Bari Kiogan, izlažu se opasnostima letenja na velikim visinama i hladnoći, suočavajući se sa nemačkim snagama tokom bombaških misija nad Berlinom, Drezdenom i Hanoverom.

Priča prikazuje teškoće sa kojima su se posade suočavale, otkrivajući statistiku koja ukazuje na to da je samo jedan od četiri člana posade B-17 preživeo 25 misija potrebnih za kompletiranje ture. Sa više od 47.000 žrtava, Osma vazduhoplovna snaga platila je visoku cenu u svojoj borbi protiv Trećeg rajha. Sudeći po značaju i kvalitetu serija "Braća po oružju" i "Pacifik", publika s razlogom ima velika očekivanja od ovog novog naslova. 

Ako se po jutru dan poznaje, 2024. godina trebalo bi da nam donese kvalitetan sadržaj. Teško da ćemo skoro dočekati velike serije poput "Naslednika", ali nam makar preostaju poslednje sezone starih hitova sa spiska kultnih serija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve