Scena
25.06.2020. 17:48
R. E. / CityMagazin

SLUŠAOCI U SAKSIJAMA: Barselona otvorila operu koncertom za biljke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Španiji je završetak prethodne nedelje značio i okončanje najstriktnijih propisa karantina, tako da se sada očekuje otvaranje mnogih ustanova i najavljivanje događaja sa posebnim pravilima. Jedan od takvih događaja odigrao se u ponedeljak u operi Gran Teatre del Liceu u Barseloni, gde je održan koncert pred biljkama.

Ovaj nastup ostvaren je na ideju konceptualnog umetnika Eugenija Ampudije, a održao ga je gudački kvartet pod nazivom UceLi Quartet. U zgradu opere uneto je 2.292 biljke, a kvartet je izveo Pučinijevu kompoziciju Crisantemi. U publici nije bilo ljudskih posmatrača, ali oni su mogli da prate ceo nastup direktno putem interneta. Biljke su inače donete iz obližnjih rasadnika, a rečeno je da će svaka od njih biti poklonjena medicinskim radnicima Barselone, prenosi CityMagazine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Quique Garcia

Iz uprave opere izjavili su da je ovaj događaj simboličan pokazatelj važnosti umetnosti, muzike i prirode u povratku aktivnostima i životu uopšte. Kažu da su želeli da nakon teškog perioda pokažu drugu perspektivu povratka u normalu i shvatanja značaja nečega toliko važnog poput ljudskog odnosa prema prirodi. Ovo je prvi nastup od zatvaranja ove ustanove sredinom marta usled korona virusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Quique Garcia

Špancima je sada omogućeno da putuju gde žele, a putnici iz 26 evropskih zemalja mogu da uđu u zemlju bez potrebe za karantinom. Otvaranje pozorišta, bioskopa i drugih ustanova obavljaće se u nekoliko faza, uz poštovanje određenih restrikcija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve