Scena
20.04.2022. 23:40
R.E.

Novi album

Srđan Marjanović: "Osećam se kao poslednji Mohikanac"

Srđan Marjanović
Izvor: Privatna arhiva

Beogradski kantautor Srđan Marjanović je u godini u kojoj obeležava obeležava 50. godina svog stvaralaštva, najavio svoj novi album.

"Sve moje pesme su o tebi“ naslov je novog, 18. albuma Srđana Marjanovića u izdanju Jugotona.

Ovaj kantautor već godinama deli svoju emotivnu muziku sa slušaocima širom regiona. Na ovom albumu se nalazi 10 potpuno novih, do sada neobjavljenih pesama, a otvara ga numera "Rođendan“.

Srđan Marjanović kaže: "Puno toga se izdešavalo u mom životu u protekle dve godine. Pisanjem ovih stihova i nota, pokušao sam da olakšam svoju svakodnevnicu. Sada mogu da potvrdim da muzika zaista leči! Vraćam neke svoje životne dugove kroz ove pesme. Puno bola, ljubavi, tuge i radosti je u njima. Ako se i neko drugi prepozna u ovome, ja ću biti još sretniji. Ponekad se osećam kao poslednji Mohikanac jer nema više mnogo kantautora. Tehnologija je pojela emocije. Dosta je komplikacija u životu, korone i recikliranja prošlosti, idemo dalje“.
 

Srđan Marjanović je uplovio u muzičke vode daleke 1973. godine pobedom na Subotičkom festivalu izvodeći pesmu "Tražim”. Pored prvog albuma (1974), snimljenog uz pratnju Yu grupe, u godinama koje su usledile imao je još 10 singl ploča. Kasnije je dugo nastupao uz svoj bend "Puma“.

Srđan Marjanović
Izvor: Privatna arhiva

Ovenčan je nagradama na gotovo svim festivalima širom Jugoslavije. Sarađivao je sa najvećim izdavačima, ali se najduže zadržao pod okriljem ZKP RTV Ljubljana i za njih je objavljivao veliki broj albuma (jedan zlatni i dva srebrna). Za istog izdavača radio je kao urednik srpskih izdanja i otkrivao mnoge značajne bendove (EKV, Kerber, Pil).

Nastupao je u mnogim evropskim metropolama, kao i na turnejama u SSSR - u. Pored muzike, bavio se i novinarstvom. Studirao je žurnalistiku, napisao je tri romana.

Njegove pesme se nalaze u svim jugoslovenskim antologijama rok poezije. Naslovi "Idi”, "Mi smo jedno drugom govorili vi”, "Nije ti se htelo”, "Ne veruj nikome”, "Bebo ne plači”, sve do novijih "Dobri moj” i "Peščani sat” (sa Majom Odžaklijevom), deo su muzičke istorije. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nele Karajlić: Razišli smo se i pre rata
nele karajlić

Intervju

02.01.2022. 07:05

Nele Karajlić: Razišli smo se i pre rata

"Čovek ne odlučuje gde će se roditi, ni kada će se roditi“, kaže jedan od junaka romana "Solunska 28“, Dr Neleta Karajlića. Izvanredna naracija nas je gotovo uverila da je sticaj okolnosti odredio da Sarajevo dobije Nenada Jankovića, a sa njime i duh novog primitivizma, "Nadrealiste“, bend "Zabranjeno pušenje“…
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve