Scena
04.11.2021. 14:05
Tanjug

Opera

Tomas Hempson, najbolji Figaro, gost Beograda: Odmah smo "kliknuli"

Tomas Hempson, 2. 11. 2021.
Izvor: EPA / ROBERT GHEMENT

Slavni američki operski pevač Tomas Hempson nastupiće u okviru 53. BEMUS-a u četvrtak uveče na Kolarcu, a specijalno za Tanjug ističe da mu se toliko dopalo u Beogradu, da želi da ponovo dođe veoma brzo.

Veoma aktuelan svetski bariton, za koga se kaže da je najbolji Figaro koji postoji, Tomas Hempson će na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine pevati zajedno sa Simfonijskim orkestrom Radio televizije Srbije, pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića.

Gošće programa biće domaći soprani - Dragana Radaković i Aleksandra Jovanović.

Na programu će biti arije iz opera "Tako čine sve“, "Don Ðovani“, "Figarova ženidba“, "Čarobna frula“ V. A. Mocarta, kao i arije opera "Don Karlos“ i "Magbet“ Ðuzepea Verdija.

"Moj omiljeni kompozitor je uvek onaj kojeg trenutno pevam, tako da tu svakako spadaju Mocart ili Verdi, a moj repertor svih ovih godina obuhvata i dela Vagnera, Donacetija", podvukao je američki bariton.

"Ovde sam pozvan na jedan pravi Gala koncert, sa značajnim arijama i duetima iz tih opera, i predložili su mi dve divne dame da nastupaju sa mnom. Tu je i izvanredan dirigent, pravi maestro Bojan Suđić. Nekako smo se svi odmah prepoznali, sličan senzibilitet za muziku i umetnost imamo. Prvi put u životu se vidimo, a eto odmah smo na prvu loptu kliknuli, a to se danas retko dešava. Na probama uživamo", podelio je utiske Hempson u vezi saradnje sa domaćim umetnicima.
 

Prema njegovim rečima, danas je bilo koji koncert, muzika koja se izvodi uživo u teško doba pandemije, veoma dragocena, pravi praznik.

"Tako očekujem i od koncerta u Beogradu. Volim program koji ćemo izvoditi, inače imam sreću da pevam samo repertoar koji me pokreće, numere koje mi znače, imam za njima veliku strast", naglasio je umetnik.

"Klasična muzika je danas retko sjajan dokaz slobode i demokratije, i to slavimo u umetnosti svaki put kada održimo koncert", kaže Hempson, dobitnik Gremi nagrade, Edisonove nagrade i Grand Prix du Disque.

Hempson je oduševljen činjenicom da je Beograd tokom ove godine za kratko vreme ugostio inostrana imena operske scene ili baletske umetnosti kao što su Plasido Domingo, Elina Garanča, Sergej Polunjin, Hulio Boka, kao i uskoro na Kolarcu - irski pijanista Beri Daglas.

"Sve je to zaista fantastično. Vaš grad ne poznajem, prvi put sam ovde, stigao sam u utorak i već mi se toliko dopada da bih veoma brzo voleo da dođem ponovo. Odmah mogu osetiti neverovatnu pozitivnu energiju koju imate u Beogradu, što je veoma uzbudljivo za mene kao posetioca i umetnika. Upoznat sam sa teškoćama sa kojima se suočavate oko sredstava da se realizuju mnogi kulturni sadržaji, ali opet, kako vidim, ipak vam se gostovanja tako velikih imena dešavaju", bio je pun oduševljenja Hempson.
 

Takođe na pomen imena Lučano Pavaroti, koji je gostovao u Beogradu 2005. godine, američki umetnik se obradovao i istakao da je davno tokom 90-ih godina nastupao sa njim na sceni.

"Bio sam tada mlad pevač na početku karijere, i delili smo pozornicu, što je za mene bila ogromna čast. Oduvek sam bio njegov veliki fan, on je imao savršenu tehniku pevanja kao niko drugi na celom svetu. Bila mi je velika privilegija da u svojoj karijeri imam pored sebe takvu umetničku neprevaziđenu veličinu".

U aktuelnoj sezoni 2021/22 Tomas Hempson je u ulozi don Alfonsa debitovao u Mocartovoj operi "Tako čine sve“ u Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, pod dirigentskom supervizijom Zubina Mehte.

"Drago mi je da je tako veliki dirigent prijatelj sa Srbijom. Uvek je govorio - "Muzika čini ljude živim". A muzika jeste njegov život, esencija. Poznajemo se već 25 godina, sarađivali smo dosta zajedno, radio sam i sa njegovim ocem u Los Anđelesu, poznajem mu braću i nećaka po Torontu i Čikagu", otrkio je Hempson.

Veoma produktivan umetnik Hempson ostvario je preko 80 uloga i diskografiju koja obuhvata više od 170 albuma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Razrešena direktorka Opere: "Ivana Vujuć nije imala sluha za moje predloge"
Narodno pozorište

Narodno pozorište

15.09.2021. 13:05

Razrešena direktorka Opere: "Ivana Vujuć nije imala sluha za moje predloge"

Direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović, potvrdila je Tanjugu da je od uprave nacionalog teatra dobila predlog aneksa ugovora kojim se oslobađa zaduženja rukovođenja Operom NP i vraća na mesto Prvakinje opere.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve