Scena
27.05.2023. 23:00
Lena Munitlak

Serija

"Tulsa King“ – Stalone kakvog ne znate

Silvester Stalone
Izvor: Shutterstock

Znate šta je izuzetno iritantno? Kada provedeš 25 godina u zatvoru čuvajući tajne svoje njujorške mafijaške porodice, samo da te po izlasku iz njega proteraju u Oklahomu, uz izgovor da se tamo nalazi "netaknuta teritorija“ koju bi mogao da preuzmeš, umesto da te vrate na mesto desne ruke glavnog šefa mafije. Sa time bi se sigurno složio i glavni lik serije "Tulsa King“, Dvajt Manfredi, kojeg igra legendarni Silvester Stalone.

Serija je u produkciji kuće "Paramount+“, a njeni idejni kreatori su Tejlor Šeridan i Terens Vinter.

"Tulsa King“ predstavlja nastavak niza Šeridanovih uspeha, scenariste i reditelja koji je brzo postao jedan od dominantnih televizijskih magova u protekloj deceniji. On se svojim skorijim naslovima poput "Jeloustona“ upisao na listu najznačajnijih kreatora TV serija, među kojima se nalaze i Šonda Rajms i Rajan Marfi.

Ono što ovu seriju čini zaista posebnom je Stalone u glavnoj ulozi, koji je, u već poodmaklim godinama, napravio prvi korak u svet TV serija. Naravno, već smo navikli na to da glumci poznati po bioskopskim uspesima u jednom trenutku pređu na male ekrane u potrazi za novim avanturama i širenjem svog portfolija i glumačkih sposobnosti.
Ipak, Stalone je posebna vrsta glumca.

Nakon "Rokija“ i "Ramba“, njegova karijera bila je podeljena između visokobudžetnih akcionih franšiza i eksperimentalnih uloga u kojima je pokušavao da se udalji od likova po kojima je postao poznat.

U "Tulsa King“ Stalone igra lika koji je očigledno rađen za njega, što u startu daje prednost ovoj seriji u odnosu na bezbroj drugih koje imaju problema sa uklapanjem glumačkih performansi sa razvojem likova i radnje.

Da se razumemo, ova serija nije otkrovenje genijalnosti ili najbolja stvar na svetu, ali način na koji je složena priča, kao i Staloneov šarmantni performans čine je jednom od boljih i zanimljivijih za gledanje među konkurencijom. Serija na najbolji mogući način koristi Staloneov glumački dar, ne zalazeći u oblasti i narative koji glumcu "ne leže“.

Staloneov lik u ovoj seriji, Dvajt, nakon napuštanja zatvora nalazi se u potpuno nepoznatoj situaciji. Jasno je da je očekivao da će se nakon 25 dugih godina vratiti u Njujork, kao i da će ga porodica dočekati raširenih ruku i da će nastaviti svoj stari život. U zatvoru je imao vremena da razmišlja, ali i da se posveti čitanju Šekspira, Getea i Roberta Grina, čekajući da izađe na slobodu i ubere plodove svoje odanosti od onih zbog kojih je i završio iza rešetaka.

Međutim, umesto dobrodošlice, biva odvučen na sastanak na kome saznaje koliko su se zaista promenile okolnosti u njegovom starom "poslu“ te da u Njujorku više nema mesta za njega.

Njegova jedina opcija je da prihvati novi zadatak: uspostavljanje uporišta u drugom po veličini gradu u Oklahomi, uprkos tome što tamo nikada nije kročio. U Tulsi se suočava sa dvostrukim izazovom istraživanja i razumevanja novog poslovnog okruženja dok se privikava na svet drugačiji od onog koji je ostavio za sobom. Možda ipak postoji neka "zemlja za starce“, a Dvajt je odlučan da je iskoristi, vodeći se parolom sa samog početka serije "Venčao sam se ovim životom, sad treba da vidim da li se i on venčao sa mnom“.

Ova premisa nagoveštava tešku bitku ostarelog mafioze koji pokušava da primeni sve stare trikove koje zna u modernom svetu i nada se da će neki od njih upaliti. Međutim, iako je proveo 25 godina iza rešetaka, čini se da Dvajt nije izgubio nimalo svog starog šarma i uticaja koji tako lako ostvaruje nad drugima.

Nakon jedva nekoliko sati u Oklahomi, Dvajt već dovodi "u red“ vozača Tajsona (Džej Vil), sa kojim uspostavlja odnos koji je na momente izrazito komičan. Gotovo odmah po ulasku u (legalnu) prodavnicu marihuane, uspeva da pod svoju šapu stavi njenog vlasnika Bodija (Martin Star), koji pristaje da mu daje 20 odsto od nedeljne zarade.
Nakon što dobija prvu količinu keša od Bodija daje pare Tajsonu, koji postaje njegov personalni vozač i kog zadužuje da kupi luksuznog "linkoln navigatora“.

Uprkos svojoj prošlosti, Dvajt je predstavljen kao dobar i pravičan čovek, što vidimo kada uskače da odbrani Tajsona od prodavca kola koji odbija da mu proda luksuzni automobil za keš, misleći da je Tajson diler, samo zato što je crnac.

Postoji određena doza komedije u tome kako se Dvajt snalazi u potpuno promenjenom svetu van zatvora. Četvrt veka je dosta vremena, a ako to stavimo u kontekst proteklih 25 godina, zaista mnogo stvari u svakodnevnom životu je promenjeno iz korena. U toj situaciji, Dvajt nije samo suočen sa nepoznatim terenom van Njujorka, već i sa tim da je potpuno zbunjen vremenom u kojem se nalazi.

Zbunjuju ga pametni telefoni i silne aplikacije na njima, zbunjuje ga to što ne može svuda da plaća kešom, a kada ugleda pomenutu prodavnicu trave, prvo pitanje koje mu pada na pamet je "Trava je sada legalna?!“. U jednom trenutku Bodiju priznaje: "Osećam se kao Rip van Vinkl“, nakon što se "slučajno“ naduva na zadnjem sedištu automobila.

Rip van Vinkl je junak kratke fantastične priče američkog književnika Vašingtona Irvinga, originalno objavljene 1819. godine. Radnja je smeštena u 18. vek u Severnu Ameriku pod britanskom vlašću, a Rip je seljak holandskog porekla koji tokom šetnje po šumi zaspi i nakon buđenja otkrije da je spavao 20 godina.

Dvajt je zbunjen u vezi sa svojim mestom u svetu, kao i sa godinama koje je žrtvovao zbog mentora koji mu se odužuje izgnanstvom, a ni ćerka više neće da razgovara sa njim. On je čovek koji se nalazi u potpuno nepoznatim vodama, primoran da se ponovo izgradi u svetu koji više ne deli njegove vrednosti.

Baš tu se možda može provući paralela između Dvajta i Stalonea. Televizija je, kako se čini, njegova Tulsa, a ovaj legendarni glumac solidno se privikava da format potpuno drugačiji od onog na koji je navikao. Ne pokazuje znake da usporava u svojoj karijeri, čak ni sa gotovo 77 godina. Štaviše, čini se ornijim nego ikad.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Filmovi i TV serije koje ćemo gledati 2023.
televizor, daljinski, TV

Šta nam sve stiže...

02.01.2023. 14:05

Filmovi i TV serije koje ćemo gledati 2023.

U moru najavljenih filmova i TV serija za 2023. godinu, izdvojili smo nekoliko naslova koji spadaju najinteresantnije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve