Scena
13.12.2023. 22:20
R. E.

Rajks muzej

Izloženi Rembrantovi mali portreti nestali pre dva veka (FOTO)

1
Izvor: Shutterstock

Dva mala Rembrantova portreta iz 17. veka izloženi su u holandskom nacionalnom muzeju umetnosti i istorije.

Rajks muzej saopštio je da su radovi holandskog slikara Rembranta van Rajna, na kojima su naslikani portreti Jana Vilemsa van der Pluima i njegove supruge Japgen "nestali na skoro dva veka, da bi ponovo izašli na videlo pre dve godine", preneo je AP.

1
Izvor: EPA / ANP / Dingena Mol

Slike, za koje se veruje da su poslednji poznati par privatnih Rembrantovih portreta, ove godine su prodate na aukciji porodici bogatog holandskog biznismena Henrija Holtermana, koja ih je dala na dugoročnu pozajmicu holandskom nacionalnom muzeju.

Muzej je saopštio da je na osnovu "njihove male veličine i dinamičnog stila", portrete verovatno naslikao Rembrant kao uslugu bračnom paru Janu i Japgen, koji je imao bliske veze sa njegovom porodicom otkako se njihov sin Dominik oženio slikarevom rođakom Kornelijom.

Istraživači u muzeju su prilikom utvrđivanja da li je Rembrant slikao portrete, veličine oko 20x16,5 centimetara, koristili visokotehnološko skeniranje i analizu boje.

Holandski muzej ističe da su različiti rezultati istraživanja dokazali verodostojnost portreta, koji su okačeni uz druga Rembrantova dela.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve