Scena
10.07.2020. 14:00
R. E.

UM KOJI JE PROMENIO SVET: Na današnji dan rođen je Nikola Tesla

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac „novog tehničkog poretka“, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. veku, rođen je na današnji dan 1856. godine.

Tesla je rođen kao četvrto dete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici, u srpskom selu Smiljan u Lici.

Veliki pronalazač i naučnik isticao je svoje srpsko poreklo. Kada je u junu 1892. godine doputovao u Beograd, odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog stepena.

Povezane vesti - Šta je nama Tesla danas?

Posetio je Narodni muzej i Veliku školu, gde je o svom radu govorio studentima i profesorima, a sa srpskim fizičarom Đorđem Stanojevićem razgovarao je o započetoj gradnji prve električne centrale u Beogradu.

"Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu," poručio je Tesla, obraćajući se studentima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Darko Vojinovic)

Pronašao je obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance, i patentirao niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika, bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije.

Povezane vesti - Patent koji je posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju

Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara. Njegov polifazni sistem naizmeničnih struja pokazao je vrednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Patentirao je oko 700 pronalazaka u oblasti naizmenične struje, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primenu.

Povezane vesti - Šta je Crnjanski znao o Tesli?

Nijagara obeležava Teslin jubilej

Jubilarni 10. po redu Dan Nikole Tesle danas se obeležava u kanadskom gradu Nijagari. Danu Nikole Tesle u Nijagari prisustvovaće generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković, predstavnici Nacionalnog parka Nijagara i Nemanja Jevremović osnivač Teslinog tehničkog muzeja u Kanadi.

Povezane vesti - Jedini put kad je Tesla pozirao

Mnogo skromnije nego što je ranije planirano biće obeležena i decenija postojanja Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve